Realtid

Bank of England rör inte räntan

Bank of England i London. Foto: Wikimedia Commons
Bank of England i London. Foto: Wikimedia Commons
admin
admin
Uppdaterad: 14 juli 2016Publicerad: 14 juli 2016

Pundet ökar i värde efter att den brittiska centralbanken valt att inte införa ytterligare penningpolitiska stimulanser för att stärka ekonomin efter Brexit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inför torsdagens penningpolitiska besked från den brittiska centralbanken, Bank of England, förväntade sig många att styrräntan – centralbankens utlåningsränta till penningmarknaden – skulle sänkas åtminstone 25 punkter, från 0,5 procent till 0,25 procent.

Men så blir alltså inte fallet, meddelade Bank of England när man presenterade sitt penningpolitiska beslut klockan 13 på torsdagen.

Alla förutom en ledamot i centralbankens penningpolitiska kommitté röstade för att behålla styrräntan på 0,5 procent.

Kommittén röstade dessutom enhälligt för att inte ändra sitt program för kvanitativa lättnader (QE). Därmed bibehålls dagens nivå för tillgångsköp på 375 miljarder pund.

Bank of England menar på att Storbritanniens ekonomi har reagerat förhållandevis väl på det överraskande resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskap.

"Marknaden har fungerat väl , och den förbättrade motståndskraften av kärnan i det brittiska finansiella systemet och flexibiliteten i regelverket har tillåtit effekterna av folkomröstningens resultat att dämpas i stället för att förstärkas", skriver banken i sitt beslut. 

Centralbanken påpekar att Brexit-omröstningens effekt på den brittiska ekonomin är negativ, men att man ännu inte har kunnat mäta vilken exakt påverkan resultatet har haft och kommer att få.

Inflationen i Storbritannien är alltjämt låg, 0,3 procent på årsbasis, och långt under det penningpolitiska mål om 2 procent som Bank of England har satt upp.

ANNONS

Inför dagens penningpolitiska beslut hade marknaden ställt sig in på att Bank of England skulle ta ett expansivt penningpolitiska beslut, antingen genom en räntesänkning eller genom en utvidging av QE-programmet, rapporterar Financial Times.

Efter beskedet att så inte blir fallet stärktes värdet på pundet omedelbart.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]