Realtid

Bakslag att vänta efter vinsthemtagningar i aktier

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 mars 2009Publicerad: 23 mars 2009

Stockholmsbörsen steg till en ny topp förra veckan, där olje- och mineralaktierna steg kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oljepriset fick en ny stark uppgångssignal samtidigt som flera av basmetallerna visar att de har inlett en långsiktig uppgång.

Vi har sedan den 6 mars fått allt fler positiva signaler som indikerar på början av en långsiktig uppgång.

Men det är ännu för tidigt att ge generella köpsignaler, då vi den närmaste tiden troligen står inför ett bakslag via vinsthemtagningar i många aktier. Rekylen inleddes efter toppkurser i många aktier under torsdagen och fredagen.

Prenumerera på ett nyhetsbrev med Ingemar Carlssons tekniska analys som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

Oljepriset (Brent Blend) har legat i ett brett intervall under de senaste fyra månaderna och byggt en stark bottenformation, där lägsta noteringen 36,6 dollar noterades den 23 december. Så länge dollarn har varit stark har oljepriset hållits tillbaka men nu när dollarna gjort sitt på uppsidan för en tid, med en topp vid 9,33 kronor den 5 mars, finns det utrymme för ett stigande oljepris.

Uppgången under den första fasen blir försiktig, där motståndet vid 52,0-54,0 dollar bör hålla för ett test och ge en rekyl fram till slutet av april månad, då det är troligt att vi får se en ny fas uppåt och där jag jobbar med delmålet 68,0-70,0 dollar under sensommaren till tidig höst.

New Yorkbörsen

S&P 500 (768,54) noterade 666, som lägst de 6 mars och har sedan dess lyft snabbt och noterade en topp vid 803,2 den 19 mars. Motståndet vid 804 höll därmed för ett test och mycket tyder nu på att index kommer att dra sig nedåt under innevarande vecka för att skapa en lågpunkt i slutet av veckan inför ett nytt försök att bryta igenom 804-nivån. I och med att index ännu inte skapat en stigande trend via en högre botten är index definitionsmässigt inne i en fallande trend.

ANNONS

Den tolkning jag gör ger en mycket positiv bild av tiden efter en bottenformation som nu ser ut att vara på gång fullbordas under våren. Marknaden ser ut att ha tagit ut det mesta på nedsidan och jag är inte främmande för att lågpunkten vid 666 för drygt två veckor sedan kan vara den botten vi väntat på.

Jag räknar vidare med att index kan falla ned till 734 i den nu påbörjade rekylen och det finns även en möjlighet att index når ned till 716-720 redan denna vecka.

Utvecklingen de närmaste veckorna kommer troligen att domineras av vinstvarningar och allmän osäkerhet men när marknaden väl kommer in april är det delårsrapporterna som kommer att styra utvecklingen och där finns en möjlighet att marknaden sätter ned förväntningarna ordentligt men att många bolag kommer att överträffa dessa förväntningar.

I och med att vi fått en lägsta notering den 6 mars vill jag se en högre botten den 6 april eller senare för att få en stigande trend bekräftad och om detta infrias visar det att marknaden är förberedd för uppgång under andra kvartalet.

Federal Reservs besked under förra veckan att man ska köpa långa statspapper lägger troligen grunden för kommande problem men just nu ligger dessa problem en bra bit in i framtiden innan de blommar ut och skapar ökad inflation och stigande räntor.

Kortsiktigt leder Fed´s agerande till att de långa obligationsräntorna faller men när försäljningarna av obligationer börjar ta fart på grund av att innehavarna får mycket låg avkastning ser vi slutet för den obligationsbubblan som pumpats upp under lång tid och som sedan troligen spricker i en krasch och skapar nya problem längre fram.

Stockholmsbörsen

OMXS 30 (661,6) steg till 690 som högst under förra veckan och det blev torsdagen den 19:e mars som fick leverera denna topp. Motståndet vid 690-720 har i uppgången varit viktigt och nu är det testat. De ger oss anledning att räkna med att motståndet håller en tid och skapar en dragning nedåt för index, där stödet vid 642 ligger närmast, därefter är det 617 som kommer i fråga om 642-nivån bryts.

ANNONS

I och med att index vid fyra tillfällen tidigare testat stödet vid 592 räknar jag med att stödet håller ännu en gång om index skulle falla hela vägen ned dit i en rekyl.

I dagsläget jobbar jag med möjligheten att vi får en lågpunkt i slutet av denna vecka inför en ny tillfällig uppgång

Ser vi på hela utvecklingen sedan december har vi fått ett viktigt stöd vid 592 och ett betydelsefullt motstånd vid 690-720. Det betyder att vi måste invänta ett utbrott ur denna formation innan vi får beskedet om den fortsatta färdriktningen. Utbrottsriktningen ger den fortsatta riktningen.

Nu har vi fått en mängd positiva signaler under de senaste veckorna och det ger mig anledning att räkna med en positiv utveckling under sommaren och fram till september månad. Men innan denna uppgång tar fart vill jag först se en stängningskurs över 720 och därmed en viktig uppgångssignal.

I alla svängningar som skapas nu innan allt tar fart uppåt finns det utrymme för en körning nedåt innan allt är klart och uppbyggt för det rally som allt fler större aktörer laddat för.

Enskilda aktier

Oljeaktierna steg i slutet av förra veckan efter att oljepriset utlöst en uppgångssignal, vilket fick denna grupp av aktier att vakna till liv och signalera för mer på sikt.

Basmetallerna visar på samma positiva utveckling inför en långsiktig uppgång där vi nu bara ser början. Boliden har under förra veckan fortsatt sin positiva utveckling och nu stigit 187,7 procent sedan lägsta noteringen i höstas. Långsiktigt finns det mycket mer att räkna med för Boliden.

ANNONS

Ericsson skapade en tillfällig topp vid 78,70 kronor den 18 mars och ser nu ut att gå in en rekylfas innan det sedan är dags för nästa fas uppåt i en ny uppgång.

ABB (113,25) har byggt en positiv trend efter lägsta noteringen vid 76,50 kronor den 20 november 2008. Högre botten vid 95,50 kronor under januari månad gav positiva signaler.

Tillgälligt kan aktien falla tillbaka ned mot stödet vid 96,00-99,00 kronor i en rekyl.

När sedan 120-nivån bryts framöver utlöses nästa positiva signal som ska lyfta aktien till 136 kronor och på sikt även 148 kronor. Men här är det viktigt att vi först får genombrottet av 120-nivån bekräftat innan vi börjar spekulera i alltför stora möjligheter på sikt.

Getinge (94,00) har ett viktigt stöd vid 88,00-90,00 kronor, som nu ska testas. Håller stödet för ett test kan vi inrikta oss på en ny uppgång men skulle stödet brytas via en stängningskurs under 88,00 kronor är det ytterligare en fas nedåt som är aktuell. I dagsläget är sannolikheten hög för att stödet bryts.

SEB A (27,80) har haft en stark utveckling sedan lågpunkten vid 15,40 kronor den 4 mars. Aktien noterade 32,40 som högst under torsdagen den 19 mars och gav därmed en uppgång på 110,4 procent som mest. I torsdags inleddes rekylen som nu i bästa fall ger en högre botten den 4 april eller senare. Om så sker är den fallande trenden bruten men innan vi fått en högre botten bekräftad klassar vi trenden fortfarande som fallande.

Samtidigt ser vi allt fler tekniska indikatorer som visar signaler som är vanliga inför en större trendvändning. Det gör att det nu bara fattas en högre botten för att vi ska få alla pusselbitar på plats inför en långsiktig uppgång för SEB.

Swedbank (26,80) pressades ned till 17,80 kronor som lägst den 6 mars. Uppgången därefter är hela 64,6 procent på mindre än två veckor i och med att vi fick se en topp vid 29,30, kronor torsdagen den 19 mars.

ANNONS

Jag räknar nu med att aktien faller tillbaka i en rekyl och skulle vi få en högre botten den 6april eller senare skapas positiva signaler inför en vändning uppåt i ett långsiktigt perspektiv. Om aktien inte lyckas skapa en högre botten under april månad får vi vänta ytterligare en tid innan Swedbank följer med uppåt i den långsiktiga uppgång som börsens index laddar för under andra kvartalet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS