Generalsekreteraren ger sin syn på advokatyrket i senaste numret av Stockholms Universitets juristtidning.
"Att driva byrå är som att ha korvkiosk"
Mest läst i kategorin
Januarinumret av Iusbäraren, den kvartalsvisa tidskrift som Juridiska föreningen vid Stockholms universitet ger ut, innehåller en stor intervju med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
I intervjun, signerad tidningens tillträdande chefredaktör Carolina Westerlund, förklarar Ramberg hur det är att driva en mindre advokatbyrå, något hon själv gjorde under de 15 år som föregick hennes befattning som generalsekreterare:
– Att driva en liten advokatverksamhet där man har ansvar för sina anställda, deras löner, kontor och allt vad det kan vara är väldigt speciellt. Det är som att driva en korvkiosk på flera sätt – du måste vara där varje dag och sälja dina korvar.
Anne Ramberg talar även om större byråer, och deras nuvarande möjlighet att ha icke-advokater som vd:
– Vi införde även en möjlighet för advokatbyråer att ha VD:ar som inte är advokater. Det var ett önskemål från de stora byråerna. Nu är det få som har använt sig av den möjligheten. Advokater är väldigt svåra att styra. De är individualister som inte gillar att underordna sig system och ska de göra det är det svårt att få dem att göra det under någon som inte är advokat.
Reportern, som är juridikstudent på femte terminen, undrar varför Advokatsamfundet ska ha examinationsrätt:
Varför behövs det en särskild advokatexamen – borde inte alla jurister kunna det som ingår i en sådan? Skulle den inte kunna ligga på juristprogrammet?
– Jo, så borde det vara i den bästa av världar. Men advokatexamen är en kurs som tar sikte på etik i advokatyrket och man måste nog ha arbetat en liten tid i en advokatmiljö så att det inte blir så teoretiskt. Det är viktigt att de som ska bli advokater har klart för sig att det inte är vilket konsultyrke som helst. Väldigt mycket av advokatetiken skulle man önska att domare och åklagare fick del av så att de förstod våra olika roller. En del av det skulle också studenterna behöva få del av. Juristutbildningen är väldigt fokuserad på domarens utgångspunkt. Jag tycker att man borde ha mer av advokatens roll i rättsstaten. Det är någonting som jag saknar.
Ramberg säger vidare att hon tror att dagens betygshets på juridikutbildningarna är destruktiv:
– Jag är inte säker på att det alltid är de som är mest lämpade som får de högsta betygen. Men problemet är att man inte har ett riktigt bra alternativ. Jag själv tillexempel hade inte alls högst betyg när jag gick ut och jag tycker att det har gått rätt bra för mig ändå.
Fotnot: Artikelförfattaren Carolina Westerlund intervjuades själv våren 2008 i Metro om falska legitimationer och böter för användning av sådana, något hon undersökte i projektform under sin gymnasietid. Realtid.se rapporterade i somras om en blivande juridikstudent som blev bötfälld just för att ha använt falsk legitimation vid ett krogbesök (den anonymiserade krogbesökaren var inte Westerlund).
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.