Realtid

"Att både jag och min man jobbar kan provocera"

Emma Lind Gardner jobbar på KPMG China i Hongkong.
admin
admin
Uppdaterad: 01 juli 2016Publicerad: 01 juli 2016

Emma Lind Gardners karriär sträcker sig från London till Hongkong. Nu är det dags att bryta upp på nytt och den här gången går flyttlasset till Tokyo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbördiga Emma Lind Gardner berättar att hon alltid har längtat utomlands.

– Jag var i USA ett år under gymnasiet och ett år i Tyskland under mina universitetsstudier. Det blev ganska naturligt att mitt första jobb var på Deutsche Bank i London. Där började jag på deras Graduate Trainee Program.

Emma stannade fem år på Deutsche och gick sedan vidare till andra banker och konsultföretag. 

– Fokus låg närmast på IT och Investment Banking/Trading system samt finansiell rapportering till olika finansinspektioner.

Efter många år i den brittiska huvudstaden flyttade familjen Gardner till Hongkong. 

– Min man och jag hade länge pratat om att jobba i Asien, så när han fick en anställning i Hongkong följde jag med och skaffade ett nytt arbete på plats. Nu är vi på väg till Tokyo men denna gång flyttar även jag med jobbet.

Berätta vad du gör i Hongkong.

– Jag jobbar inom Management Consulting på KPMG China där jag hjälper våra kunder att optimera sin verksamhet samt att agera på förändringar, speciellt nya regelverk på lokal och global nivå tillsammanns med teknologiska lösningar. Det är ett väldigt spännande jobb med ständiga utmaningar.

ANNONS

– Jag har även varit styrelseledamot i Svenska Handelskammaren där vi jobbar med att främja svenska företag i Kina och handel med Sverige.

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Hongkong?

– Det finns många roliga jobb i Hongkong. Men det gäller att skaffa kontakter och försöka få reda på var jobben finns. Du måste också vara flexibel och kanske gå ner i löneanspråk, skaffa nya meriter och vara beredd på att jobba dig upp. Arbetstider innebär ofta sena kvällar och tidiga morgnar då man jobbar med hela världen.

– Man måste även vara hänsynsfull mot andra kulturer. Lyssna och försök förstå olika perspektiv – en given lösning för dig är ofta inte den lösning som är självklar för andra.

Vad är svårast med att bo utomlands?

– På alla arbetsplatser där jag varit har det varit väldigt få kvinnor och ännu färre med barn. Många kvinnor väljer att inte jobba efter de har fått barn eller kan inte jobba på grund av att det inte finns barnomsorg. Man utmanar andras familjelösningar genom att göra annorlunda vilket ibland kan provocera.

– Det händer att omgivningen ifrågasätter hur det är möjligt att vara två föräldrar som arbetar och hur våra barn påverkas av detta. I Hongkong jobbar dock de flesta infödda kvinnorna och på mitt nuvarande jobb är vi många som har barn, vilket är jättekul.

Vilka tror du är de största skillnaderna mellan svenskt och kinesiskt arbetsliv?

ANNONS

– Det är svårt att svara på eftersom jag inte jobbat i Sverige sedan 1999. Men jag tror att man är mer fokuserad på resultat i Sverige vilket kanske gör det lättare att jobba flexibelt och arbetsförhållandena är nog friare. I andra länder där jag jobbat har det även varit mer hierarkiskt.

Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?

– Att fortsätta jobba på hela tiden trots att omgivningen inte alltid förväntat sig det.

Till sist, tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?

– Vi har ingen långsiktig planering, var vi hamnar beror mycket på jobb och utbildning för barnen. Men vi har skaffat sommarhus i Sverige, så nu har vi en bas där vilket är kul.

– Nästa land blir som sagt Japan, men "hemma" är vårt hus i London. Vi vet inte om vi kommer tillbaka dit efter Tokyo, troligen blir det Hongkong igen. Vi får se vad som händer, säger Emma Lind Gardner.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]