Kalifornien leder USA i kampen mot klimatförändringarna och för fri sjukvård. Detta beror mycket på guvernör Arnold Schwarzeneggers ideologiska kovändning som förvandlandlade honom från utskälld mansgris till ledare för en hel folkrörelse.
Arnolds kovändning
Mest läst i kategorin
I sitt sökande efter popularitet och ideologi har ex-Terminatorn vandrat från högerkanten in mot mitten. Nu verkar han ha hittat rätt.
För det var när Arnold plötsligt började prata om
växthusgaser, miljö och sjukvård åt alla som hans popularitet återvände.
Kalifornierna började gilla sin Governator igen. Och han älskade sitt Kaaaalifornia.
– I mitt misslyckande återupptäckte jag mitt rätta uppgift, sa han i sitt tal efter att han svurits in för en andra mandatperiod.
– Det var en erfarenhet som öppnade mina ögon. Och vad såg jag? Jag såg att människor, inte bara i Kalifornien, men över hela landet, törstade efter en ny typ av politik, en politik som sträckte sig längre bort än de gamla argumenten.
”Misslyckandet” var en flört med högerkanten – vilket inte är populärt i en med amerikansk mått liberal stat.
Efter att ha mottagits med öppna armar av en befolkning som var trött på konventionella politiker i allmänhet och den demokratiske impopuläre guvernören Greg Davis i synnerhet, kom problemen när han började bråka med fackförbunden.
Han föreslog stora åtstramningar i budgeten och ville försvåra för lärare att bli kvalificerade. Dessutom stoppade han en sänkning av antalet patienter per sjuksköterska. Det sista utlöste ett ramaskri bland statens vårdpersonal.
De dök upp på vartenda officiellt framträdande, där de häcklade och buade ut guvernören.
– Det var ett klassiskt nybörjarmisstag, säger en republikansk politisk konsult till tidningen The Nation.
– Arnold fattade inte hur populära och mäktiga facken i Kalifornien trots allt är, tillägger han.
Arnolds macho-attityd började också bli en belastning. Ett lågvattenmärke kom när han kallade sina politiska motståndare ”förlorare” och ”girlie-men”.
I mitten av 2005 var hans opinionssiffror nästan lika låga som hans föregångares. Snart var det val igen. Och nu var det Arnold själv som såg ut som en förlorare.
Då, plötsligt, kom vändningen.
Samtidigt letade de som tycker att Vita Huset svikit i kampen mot växthuseffekten och för fri sjukvård efter en ledare. Arnold tog gärna på sig den uppgiften.
Han omvaldes med bekväm marginal.
– Vi är den moderna motsvarigheten till de gamla stadsstaterna Aten och Sparta, sa Schwarzenegger i ett tal till medborgarna. Inte bara kan vi leda Kalifornien in i framtiden…Vi kan också visa nationen och världen hur man kommer dit.
Den 18:e januari skrev han under beslutet som kräver en minskning av koldioxidutsläppen från statens fordon med minst 10 procent före 2020. Målet är att hela statens koldioxidutsläpp ska minskas med en fjärdedel till samma år.
Den lagstiftande församlingen har hakat på. Nyligen förbjöd den tre stora företag, som tillsammans står för nästan hela statens elförsörjning, att köpa el från ställen som smutsar ner naturen, bland annat kolkraftverken.
I dag, tisdag, börjar också rättegången mot sex biltillverkare som Arnold dragit inför rätta. De ska nu få betala för sina utsläpp, menar han, trots att de inte brutit mot några lagar.
Men det är inte bara i klimatfrågan som Schwarzenegger profilerat sig. Han har också föreslagit en reform som ska ge sjukvårdsförsäkring till alla de 6.5 miljoner invånare som i dag inte har någon. Detta skulle inkludera illegala invandrare – och kosta mer än 10 miljarder dollar.
Men här har han stött på hårt motstånd. Konservativa inom Arnolds parti, republikanerna, har börjat lufta sitt missnöje. ”Socialism”, säger de, vilket är ett skällsord i amerikansk politisk kultur.
– Vi tror inte att de som bor i Kalifornien vill belöna illegalt beteende, säger republikanske politikern Mike Villines till Los Angeles Times.
– Det finns så många som är här lagligt och som arbetar hårt för att få det att gå ihop, vi måste fokusera på dem först.
– Arnolds plan är något av den mest virriga, idiotiska, socialistiska skräpet jag har någonsin sett från en seriös politiker, inte minst från en republikan, skriver konservative journalisten och debattören Ross Kaminsky.
Schwarzeneggers initiativ har dock hjälpt till att skapa debatt om USA:s utsläpp och konsumtion. Landet har inte skrivit på Kyotoavtalet och beräknas stå för ungefär en fjärdedel av världens växthusgaser. Och även Kalifornien har en lång väg att gå innan målet är nått.
– Kalifornien har en fantastisk image, säger Robert Hertzberg, fd kalifornisk politiker och nu finansman, till New York Times.
– Men Europa är fortfarande grönare än alla ställen i USA, med god marginal.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.