<pufftextlänk>Snart kan svenska företag handla med EU:s utsläppsrätter i USA.</pufftextlänk> Det kan bli konsekvensen av det avtal som i går undertecknades av Arnold Schwarzenegger och Tony Blair.
Arnold och Tony i mäktigt miljöavtal

Mest läst i kategorin
Bush-administrationen har varit mycket motvillig till att agera mot klimatförändringarna i världen. Kaliforniens republikanske guvernör Arnold Schwarzenegger är däremot desto aktivare.
I går undertecknade han och Storbritanniens premiärminister Tony Blair en avsiktsförklaring för att bekämpa växthuseffekten.
Överenskommelsen var ett brittiskt initiativ och ett tydligt försök att komma förbi Bush-administrationens bestämda hållning i frågan.
Enligt Tony Blair lägger överenskommelsen en grund för en ny transatlantisk marknad för koldioxidutsläpp, skriver engelska The Guardian.
Blair vill skapa en koalition mellan EU och de stater i USA som är villiga att följa unionens koldioxidhandelsplan. Den två år gamla planen sätter upp gränser för hur mycket växthusgaser varje land årligen får släppa ut. Länderna sätter i sin tur gränser för företagen som verkar inom dess gränser.
Koldioxidhandeln går ut på att ett företag som släpper ut mindre koldioxid än vad som är tillåtet ska kunna sälja sin kvarvarande kvot till ett företag som har släppt ut för mycket koldioxid.
På så sätt blir det allt lönsammare för miljövänliga företag att driva sin verksamhet. Samtidigt reducerar EU år för år den totala kvoten för hur mycket koldioxid som får släppas ut.
I och med att stödet från regeringen varit litet har stater med stora miljöproblem själva fått ta tag i saken.
Nio amerikanska stater har börjat handla med liknande utsläppsrätter som i Europa, men bara med varandra. Snart kan de börja göra det med EU-länder.
Arnold Schwarzenegger har tidigare inlett ett mycket omfattande program för att minska Kaliforniens koldioxidutsläpp. År 2020 ska utsläppen ligga på 1990 års nivå, en minskning med 145 miljoner ton om året, skriver The Guardian.
USA står för en fjärdedel av världens samtliga utsläpp. Ändå har man vägrat att skära ner på utsläppen, med förklaringen att det skulle kosta den amerikanska ekonomin fem miljoner jobb.