Realtid

"Argumentet mot håller inte"

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 mars 2007Publicerad: 07 mars 2007

Statens ägande i bolåneinstitutet SBAB har i dagsläget ingen betydelse för konkurrensen på bolånemarknaden. Dessutom är det ändå inte rimligt att medborgarna ska subventionera ett instituts utlåning. Det finns således inga skäl till att inte sälja SBAB, säger bedömare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det menar bedömare på marknaden som Realtid.se talat med.

Oppositionen har kritiserat regeringens planer på att sälja det statliga bolåneinstitutet SBAB med argumentet att statens ägande behövs för art värna konkurrensen på bolånemarknaden. Argumentet är att med staten som ägare så kan SBAB alltid ligga lägst vad gäller boräntor, och därmed verka som prispressare.

Men argumentet håller inte. Och det av två skäl. För det första så ligger SBAB numera inte alltid lägst när det gäller räntenivåer.

– Konkurrensen på bolånemarknaden är i dag stenhård. SBAB kan inte driva marknaden och gör det inte heller, säger Rikard Josefson, regionchef på SEB.

Josefson ör övertygad om att med eller utan SBAB så hade räntorna på bolånemarknaden gått ned i vilket fall som helst. Detta på grund av många nya aktörer, och det faktum att inte minst bankerna använder bolånen som en sätt att få in kunder i banken.

– Vi ser SBAB som en fräsch uppstickare, men om institutet är statligt eller inte påverkar inte marknaden alls, säger han.

Men även om SBAB faktiskt låg lägst vad gäller räntor, och staten därmed subventionerade utlåningen, så uppstår ett annat problem.

– Då tvingas ju medborgarna acceptera att kapitalet i SBAB inte förvaltas effektivt och att det inte förräntas marknadsmässigt, säger en analytiker på marknaden, som menar att det därmed i slutändan blir övriga medborgare som subventionerar SBAB:s kunder.

ANNONS

Då är det i så fall bättre att bolaget tas över av en privat intressent, är bedömningen.

Det statligt ägda bolåneinstitutet SBAB – Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag – har bedrivit boutlåning till privata marknaden sedan början av 1990-talet, och står på regeringens privatiseringslista.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]