<pufftextlänk>Amerikanska AOL publicerade sökordsregister för 658.000 av sina användare. Publiceringen kallades i går för ett misstag, men uppgifterna fortsätter att spridas på nätet.</pufftextlänk> "Det visar att löften om att informationen är krypterad eller låst inte spelar någon roll", säger it-strategen Pär Ström till Realtid.se.
Årets misstag

Mest läst i kategorin
Informationen om vad de närmare 700.000 internetanvändarna sökt efter på webben publicerades på en av AOL:s sajter och spreds snabbt på världens bloggar. Användarnas namn visades inte på listan över sökord, men däremot ett unikt användarnummer.
– Så länge den mänskliga faktorn finns är det osäkert. Självklart kommer detta att hända igen och i Sverige, säger Pär Ström.
Sökmotorjätten Google har tidigare nekat till att lämna ut liknande information, trots påtryckningar från den amerikanska regeringen. Något som gör AOL:s publicering än mer förvånande.
– Det är märkligt. De anställda måste ha överträtt reglerna. Det visar att så länge informationen finns och några har access till den så kan de läcka, säger Pär Ström, Integritetsombudsman på tankesmedjan Den Nya Välfärden.
Att publiceringen av sökordslistorna skett när 5.000 AOL-anställda väntar på att sägas upp gör kanske historien mindre märklig. Enligt Pär Ström är exempelvis hämnd dessutom en relativt vanlig orsak till varför personer läcker känslig information.
– Det finns olika skäl till varför man vill sprida information. Människor är nyfikna, giriga och vill utmärka sig och skaffa status och skryta om hur duktiga de är.
I Sverige finns det exempel på hur poliser sålt sekretessbelagda register och hur arbetssökandes meritförteckningar spridits av AMS.
Med den nya EU-lagen om lagring av trafikdata kommer operatörerna dessutom att tvingas att spara information för att, när det behövs, kunna bistå polisen med hjälp.
– Det kommer att bli samma sak där. Databaser ska lagras någonstans och sköts sedan av människor. Då kan vad som helst hända, säger Pär Ström.
Finns det inga fall där det kan vara bra att informationen kommer fram? En AOL-användare hade exempelvis sökt på ”hur jag dödar min fru” och bilder på ”halshuggning” och ”döda människor”.
– Nä, jag tycker inte det är bra om det kommer fram på det här sättet. Om det finns planläggning av mycket grova brott, som terror och mord, då ska polisen få den informationen, inte vem som helst. I de allra flesta fall handlar det om känsliga saker som politisk åsikt och sexuell läggning som kan ställa till mycket problem för en person.