Årets kock 2007, Tommy Myllymäki, har köpt Julita Värdshus utanför Katrineholm.
Årets kock öppnar eget
Mest läst i kategorin
– Det känns naturligt att göra någonting hemma, säger Myllymäki, som själv är uppvuxen i området.
Pontus by the Sea tappar nu sin köksmästare Tommy Myllymäki, som korades till Årets kock 2007. Istället har han köpt Värdshuset Julita, tillsammans med kamraterna Jens Hällbom och Magnus Saleborn. Premiär blir senare i höst.
– Jag hade sagt upp mig från Pontus och några dagar senare tipsade mina föräldrar mig om att det var till salu. Jag var väl inte sådär jätteintresserad men jag åkte dit och tittade, säger Myllymäki till Realtid.se
– Jag ville inte göra det själv, det är ganska mycket att ta tag i för man har inte gjort något på flera år. Men priset var överkomligt och det känns naturligt att göra någonting hemma. Marknaden i Stockholm är rätt mättad.
Trion har inte tagit in några utomstående finansiärer.
– Vi ville inte ha någon som pumpar in pengar, vi vill ta alla beslut helt själv, säger Myllymäki.
Julita ligger i anslutning till ett museum och på dagarna kommer matsalen se ut ungefär som den gör nu.
– Det är en matsal öppen för alla. Rätt enkel, rak matlagning. Sen blir det lite skönt kockromantiskt eftersom vi kommer att använda grejer från trakten. Prisbilden är mellan 95 och 250 spänn.
Under sommaren och hösten kommer det dock finnas en liten mindre, mer exklusiv matsal, med endast 20 platser.
– Där är det en helt annan ambitionsnivå. Fast den har vi inte riktigt satt än, säger Myllymäki.
Restaurangen kommer att designas av en kamrat till Myllymäki som går på Konstfack.
– Han kommer att göra sitt magisterjobb genom att hjälpa oss. Men vi vill inte göra något alltför flashigt utan bevara den gamla känslan.