Förra året minskade antalet personer som söker asyl i EU med 15 procent. Samtidigt ökade antalet asylsökande i Sverige med 40 procent. Hittills i år är ökningen i Sverige 84 procent.
Antal asylsökande minskar i EU men ökar stort i Sverige
Mest läst i kategorin
Sverige tar en allt större del av flyktingströmmen till EU. Förra året minskade antalet personer som söker asyl i EU med 15 procent. På fem år har ansökningarna halverats inom unionen. Men inte i Sverige. Bara i år har ansökningarna ökat med 84 procent jämfört med samma period i fjol.
Ökningen är lika stor som den sammanlagda minskningen i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Irland, Österrike och Finland tillsammans.
Det visar statistik från Migrationsverket och Eurostat.
Anledningen är att Sverige tar emot flest irakier i hela Europa.
Förra året fick Sverige in drygt 13.000 ansökningar från januari till augusti. I år har drygt 24.000 personer ansökt om asyl.
Runt 12.500 av dem som ansöker kommer från Irak. Den näst största gruppen är somalier, ungefär 2.400 personer.
– Vi är det största mottagarlandet i Europa av asylsökande från Irak Vi har en generös asylpolitik i Sverige. Dessutom bor det stora grupper av både irakier och somalier här. Asylsökande söker ofta till det land där man har anhöriga, säger Christina Eklöf, expert planering och styrning på Migrationsverket.
I år får Migrationsverket in runt 3.000 asylansökningar varje månad. I fjol låg snittet på 1.720 personer.
Innebär ökningen några problem för er?
– Vi går på högvarv men har bemannat upp. Vi beräknar att klara av målet från regeringen, vilket innebär att inget asylärende vid årsskiftet kommer att vara äldre än sex månader, säger Christina Eklöf.
Mer än hälften, 55 till 60 procent, av asylsökande får stanna i Sverige just nu. Denna procentsats varierar över åren.
I år bedömer Eklöf att Migrationsverket kommer att ge uppehållstillstånd åt drygt 20.000 asylsökande.
Helene Rothstein Sylvesten
08-54587136
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.