Realtid

Anställda största hotet mot företagen

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 dec. 2006Publicerad: 06 dec. 2006

Det vanligaste brottet ett företag råkar ut för är förskingring. I de flesta fall begås brottet av en anställd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En nyligen gjord undersökning vid Martin Luther-universitetet i Halle-Wittenberg i Tyskland visade att nästan hälften av de företag som ingick i studien någon gång har drabbats av ekonomisk brottslighet. En stor del av brotten rörde sig om förskingring, och i över hälften av fallen var det en anställd på företaget som hade begått brottet.

Sverige verkar inte vara något undantag i detta fall.

– När det gäller förskingring så det vanligt att det är någon av företagets anställda som ligger bakom, säger Lars Korsell, verksjurist på Brottsförebyggande rådet, Brå, till Realtid.se.

Ofta är det pengar som förskingras, men att också varor försvinner är vanligt.

– Det är ju då ett gränsfall om det är förskingring eller stöld, säger Korsell, som menar att personer ansvariga för exempelvis varulager ofta tillhör de inblandade.

När den tyska studien, där totalt 5.521 företag ingick, skärskådas kan vissa nationella skillnader märkas. Av de tillfrågade afrikanska företagen var det så många som 77 procent som hade drabbats. I Västeuropa hade 42 procent av företagen drabbats, medan bara 37 respektive 32 procent av företagen i Japan och Sydostasien hade råkat ut för ekonomisk brottslighet.

De forskningsansvariga vid Martin Luther-universitetet tror att de asiatiska ländernas lägre utsatthet snarast beror på att man anser att det är skamligt att ha drabbats. Forskarna tror inte att skillnaderna är så stora på olika håll i världen.

I undersökningen framkom att de anställda som ertappades med att ha svindlat företaget på pengar, slapp straff i förhållande till sin position i företaget och sin sociala status. Ju högre upp i rang, desto lägre straff. Mindre än hälften, 44 procent, av de högre cheferna som hade begått ekonomiska brott straffades.

ANNONS

Bland övriga ertappade straffades 55 procent. Riskmedvetenheten hos företagen har ökat och 40 procent av de som deltog i undersökningen har infört angiverisystem, som gör det möjligt för anställda att rapportera om oegentligheter. Merparten av dessa tyckte att angiverisystemet fungerade bra.

Det var få av de intervjuade företagarrepresentanterna som trodde att aktiemarknaden påverkades av företaget hade utsatts för bedrägerier.

Realtid.se

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS