Realtid

Anna König Jerlmyr…

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 dec. 2006Publicerad: 15 dec. 2006

…moderat riksdagsledamot som i en motion föreslår att statliga myndigheter som driver opinion skall granskas. Är det inte naturligt att myndigheter informerar om sin verksamhet?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jo, naturligtvis. Men den ska i så fall vara saklig och faktabaserad. Men i många fall handlar det om ren opinionsbildning, vilket i så fall strider mot grundlagen. Förslaget i motionen är just att utreda om inte många myndigheter agerar grundlagsvidrigt när de driver opinion på det här sättet.

– Myndigheter skall verkställa politiska beslut. Opinionsbildning skall politikerna sköta.

Har du några exempel på där myndigheter driver opinion?

– Ja, Skatteverket är ett bra exempel. De har bekostat annonskampanjer vars tydliga syfte vara att bilda opinion för höga skatter.

– I oktober 2004 bekostade Skatteverket en kampanj för miljontals kronor som riktades mot lärare att diskutera med eleverna om svartjobb. I utskicket ingick en film där karaktären Bookie, medlem i rörelsen Attac tyckte att ”det är en förmån att betala skatt” samtidigt som karaktären Stephanie, en ”fin” flicka från ett välbärgat hem som är lat, bekväm och tycker att skatterna i Sverige är för höga. När det behövs lånar hon pengar från pappa.

– Kampanjen blev senare prisbelönad, men frågan är; ingår detta i Skatteverkets uppdrag?

– Andra som också drivit opinion genom åren är Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, och SVT, som gör reklam för sin egen verksamhet.

– Nu ska Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, få pengar för en kampanj vars syfte är att ungdomar skall få en ny bild av Ams. Vi har ju inte sett resultatet ännu, men det känns som en klar risk att de går över gränsen och sysslar med opinion.

ANNONS

Men är det inte en svår gränsdragning när det gäller att avgöra vad som är information och vad som är opinion?

– Det är möjligt, men allt fler uppfattar att det handlar om opinionsbildning, och att de går över gränsen. Ren information måste vara utformad så att det inte får uppstå misstankar att det handlar om opinion. Och sådana misstankar finns ju uppenbarligen.

Anna König Jerlmyr anser också att det på sikt finns en stor fara i att det partipolitiska inflytandet i många myndigheter ökar om den här typen av – vad hon kallar opinionsbildande verksamhet – tillåts fortsätta.

– Gränsen mellan stat och parti suddas ut, menar hon.

Sedan framhåller hon också den rent ekonomiska aspekten.

– Myndigheterna är skattefinansierade, och det borde finnas en bättre insyn i hur pengarna används.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS