Startupföretaget North House tar in nytt kapital för utveckling och expansion. Pengarna kommer bland annat från en tech- och banksektorprofilerad delägare på McKinsey, en ledande befattningshavare på Storskogen samt Ann Grevelius, som är en av Sveriges finansprofiler.
Ann Grevelius och Storskogen-profil stärker kassan åt regtechstartup
Mest läst i kategorin
North House verkar inom RegTech, Regulatory Technology, vilket går ut på att använda it-baserade lösningar för att förbättra reglerings- och efterlevnadsprocesser. I North Houses fall är fokus på bolagsstyrning, mer specifikt när styrdokument ska upprättas, underhållas och förankras i organisationen.
Nu har North House precis stängt en kapitalrunda om 3,5 miljoner kronor, där ett antal branschprofiler har gått in och investerat. Förutom från Ann Grevelius, som även går in som strategisk rådgivare, kommer kapitalet bland annat från en delägare på McKinsey samt en ledande befattningshavare på Storskogen. North House vill dock inte namnge de två sistnämnda.
Pengarna ska gå till att utöka teamet, vidareutveckla plattformen och accelerera försäljningen.
North House startades för knappt ett år sedan av Nasdaqveteranen Julia Haglind, bolagsbyggaren HiddenDreams samt finansprofilerna Sofia Beckman och Alice Hammarroth.
– För att driva ett välskött bolag, i linje med rådande lagar och regler, krävs styrdokument på plats. Exempelvis policies, riktlinjer och instruktioner. Helt enkelt för att styrelsen inte kan springa runt i bolaget och tala om vad de anställda får eller inte för göra. Exempel på styrdokument är IT-säkerhetspolicy, Uppförandekod eller Anti-Penningtvättspolicy. Vi har byggt en digital plattform som hjälper till när dessa dokument ska upprättas, när de ska uppdateras och även förankras och mailas ut till de anställda. Det sparar helt enkelt mycket tid och ökar chansen att dokumenten hålls uppdaterade på ett bra sätt, du ökar möjligheten att vara compliant med viktig lagstiftning, säger vd Julia Haglind till Realtid.
Hur kom ni på idén att starta North House?
– Jag har jobbat inom strikt reglerad verksamhet i många år, och sett hur reglerare och tillsynsmyndigheter gått lite före i kraven kring god styrning och kontroll och även noterat att många bolag kämpar med att hinna ikapp. Det är också nästintill omöjligt att ha tillräckligt god kontroll utan bra digitala verktyg, något jag tyckte saknades. Sedan snubblade jag av en slump av bolagsbyggaren Hidden Dreams och när de lite skämtsamt sa att deras mål är att starta Sveriges tråkigaste bolag så kom idén som en blixt från klar himmel. Därefter pratade jag med ett 20-tal bolag för att validera behovet och alla beskrev problemet på samma sätt; styrdokumenten är väldigt svåra att hålla uppdaterade och ännu svårare att förankra hos de anställda. Det är en mycket betungande administrativ process som dessutom ofta tar dyra resurser i anspråk, säger hon.
Vad är nästa steg nu – vad händer härnäst?
– Nu utökar vi teamet och arbetar med att nå ut med lösningen på bredare front, säger Julia Haglind.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.