Realtid

Andorra abdikerar som skatteparadis

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 feb. 2009Publicerad: 13 feb. 2009

Skruvarna dras åt kring Europas skatteparadis. Andorra säger sig nu självmant vilja strykas från listan över undantagsländer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

–Regeringen arbetar just nu hårt för att Andorra ska strykas från OECD:s lista över skatteparadis, sa regeringschefen Albert Pintat häromdagen.

En konkret plan för hur detta ska gå till ska läggas fram vid EU-toppmötet i London i början av april meddelade han också.

Men Albert Pintats uttalande var delvis ett svar till den franske presidenten.

Nicolas Sarkozy har nyligen sagt att Frankrike vill se över sina relationer till Andorra, liksom han önskar ställa ”en hel del frågor” både till Luxemburg och till Monaco.

Den franske statschefen säger att han tillsammans med Angela Merkel just nu arbetar med ett förslag till en ökad kontroll av den europeiska finansmarknaden, som också kommer att läggas fram vid mötet i London den andre april.

Men Andorras regering säger att man sedan flera år tillbaka självmant arbetar för att skaka av sig epitetet skatteparadis och att banksekretessen snart ska ses över.

– Vi vill harmonisera vår skattelagstiftning med andra EU-länder. Det ligger i våra företags intressen, berättar Teresa Rodrigo, som är Albert Pintats personliga informationssekreterare, till Realtid.se.

Nyligen har Andorras parlament infört en rad nya bolagsregler. Det har till exempel blivit obligatoriskt för landets företag att presentera en offentlig årsredovisning. Dessutom arbetar man på att införa nya skatter, såsom en vinstskatt.

ANNONS

Detta innebär inte att Andorra plötsligt höjer sig till nivåer som är jämförbara med grannländerna.

– Målet är att bolagsvinster ska beskattas med högst tio procent, berättar Teresa Rodrigo. Däremot betyder förändringen att Andorra hoppas kunna träffa nya överenskommelser med sina grannar, som på sikt gynnar den inhemska industrin.

– Företag som har sina huvudkontor här, men som har en stor del av sin verksamhet i Spanien och i Frankrike penaliseras i dag, eftersom de är tvungna att betala höga exportavgifter till dessa länder. Det gör att de är dubbelbeskattade, säger Teresa Rodrigo.

Andorra önskar också dra till sig nya utländska bolag, bland annat inom it-sektorn.

Därför har parlamentet bestämt att utöka möjligheten för utländska investeringar. Tidigare fanns det kraftiga begränsningar vad gäller utländska företags verksamheter i Andorra.

Teresa Rodrigo hävdar att detta har gjort att Andorra aldrig har varit ett finansparadis där man kan ägna sig åt allehanda ekonomiska konstruktioner.

– Vi har inga brevlådeföretag, inga offshorebolag och inga hedge funds, säger hon.

Men detta är inte ett oomtvistligt påstående.

ANNONS

Så sent som förra året fick Andorra kritik från Europarådet för att landet inte alls gör tillräckligt för att bekämpa tvättning av svarta pengar.

Enligt Teresa Rodrigo har parlamentet också nyligen antagit en ambitiöst program för att förbättra sig på den punkten.

Kritiken mot Andorra beror bland annat på en ogenomtränglig banksekretess.

– Vi har inga planer på att helt ta bort banksekretessen. Men däremot arbetar vi för att uppnå en modell, som påminner om den schweiziska. När utomstående länder i jakt på brottslingar vill ta del av uppgifter hos våra banker, ska vi kunna lämna ut dem, säger Teresa Rodrigo.

Och tillägger att det kanske inte är särskilt opportunt att använda just Schweiz som en modell idag, med tanke på den senaste tidens kritik mot just schweiziska banker.

Även om Andorras statsledning har förhoppningar om att stämpeln skatteparadis snart ska suddas ut, kommer landet även i framtiden att försöka hålla nere priserna på varor.

Det finns visserligen planer på att omvandla flera indirekta avgifter till en moms, en skatt som än så länge inte existerar i landet. Men momsen kommer sannolikt inte att överstiga 4 procent.

Förklaringen är att Andorra till stor del lever av turismen. Bara förra året besökte nästan 12 miljoner utlänningar det lilla riket. De lockas framförallt av skidåkning, bergspromenader och av att kunna handla billigt.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]