UPPDATERAD <pufftextlänk>Även om Ericsson med Carl Henric Svanberg i spetsen presenterade en stark rapport fanns en del orosmoln för framtiden.</pufftextlänk> Marconiköpet har varit problematiskt, säger de analytiker Realtid.se har talat med.
Analytikernas råd: Gör nya uppköp!

Mest läst i kategorin
När Ericsson köpte Marconi var det meningen att företaget skulle stärka sin position på marknaden på den fasta sidan. Men dagens rapport visar att köpet inte var så lyckosamt för Ericsson som man hoppats.
– Det viktigaste med rapporten är att systemsidan ser bra ut, men den fasta sidan ser riktigt dålig ut. Det kanske är lite för tidigt att dra några slutsatser, men det ser inte så uppmuntrande ut inför framtiden. Fasta sidan är sämre under andra kvartalet jämfört med det första kvartalet och så borde det inte vara, säger Greger Johansson, analytiker på Redeye till Realtid.se.
Just nu förbereder sig alla de stora telekomföretagen för att bli starka inom det man kallar konvergerade nät. Då gäller det att bli stark inom både fasta och mobila nät. Det som kan vara en fördel för Ericsson är att Nokia-Siemens och Alcatel-Lucent har fullt upp med att få deras verksamheter att fungera tillsammans.
Problemet med Marconi gör att Ericsson måste göra något för att stärka sin position, menar Johansson.
– Ericsson måste se igenom sin strategi igen. Det verkar inte räcka med Marconi. För att stå sig i konkurrensen borde Ericsson titta på fler uppköp. Å andra sidan är man ju lite rädd för fler uppköp med tanke på Marconiköpet, säger Greger Johansson.
Även Helen Nordman Knutsson, analytiker på Öhmans, håller med att Ericsson bör titta på nya förvärv.
– De har förstås ett behov på den fasta sidan. Men det måste vara fokuserade investeringar. Först av allt måste Ericsson klara ut Marconi. Så i nuläget får förvärven vänta, säger hon.
Bolaget borde titta på förvärv inom datakom eller ip, menar analytikerna, och den typen av företag är ofta USA-baserade och är högt värderade. Mindre onoterade bolag skulle Ericsson kunna köpa till bättre pris.
Försäljningen av mobilnät ökade med 7 procent till 30,8 miljarder. Något som också var positivt var att området professionella tjänster fortsatte att växa. Under det andra kvartalet växte professionella tjänster med 31 procent.
– Det är bra. Tjänster är framtiden, det kan man se på kostnaderna, även om bruttomarginalen är lite lägre än förväntat har man en kostnadskontroll som ger en bättre marginal än förväntat, säger Helen Nordman Knutsson.
Vad reagerar du mest på i rapporten?
– Det handlade framförallt om det negativa kassaflödet. Och de tog inga rekonstrueringskostnader nu. De kommer istället i andra halvan av året, säger Helen Nordman Knutsson.
Henry Sténson, informationsdirektör på Ericsson utesluter inte förvärv.
– Vi kan tänkas göra tilläggsförvärv. Om det finns mindre förvärv av någon form har vi en beredskap för det. Vi har gjort mindre förvärv redan nu genom att lägga bud på Axxessit och Netwise, säger han.
Enligt Henry Sténson har företaget fått ut de effekter som de hoppats på genom förvärvet av Marconi och de följer den plan som de justerade något under det första kvartalet i år.
– En del analytiker har trott att Marconi skulle ha påverkat resultatet positivt redan under andra kvartalet i år men det är först under andra halvåret som vi kommer att se effekterna och de slutgiltiga effekterna kommer först 2007, säger Henry Sténson, informationsdirektör på Ericsson.
Ericssons resultat för det andra kvartalet 2006 visade på en ökad omsättning jämfört med motsvarande period i fjol, från 38,4 miljarder kronor till 44,2 miljarder kronor. Rörelseresultatet var dock i stort sett detsamma som 2005, liksom nettoresultatet. Vinsten per aktie var 0,36 kronor, att jämföra med 0,37 för andra kvartalet 2005.
Analytiker hade inför rapporten väntat sig en vinst före skatt på 7,9 miljarder kronor. Ericsson visade en något starkare vinst, 8,3 miljarder kronor. Försäljning under kvartalet låg på 44,2 miljarder kronor. Det var under förväntan. Analytikerna spådde en vinst på 44,8 miljarder kronor.
Svanberg upprepade förväntan om en måttlig tillväxt på 5 till 9 procent i år för världsmarknaden, men då räknas inte marknaden för cdma-system. I och med det snarare sänker Ericsson prognosen för världsmarknaden eftersom flera bolag rapporterat att cdma-system inte säljs lika bra som tidigare.
Prognosen för världsmarknaden ligger snarare på under 5 procent.