<pufftextlänk>WM-data är långt ifrån det enda heta uppköpsobjektet på den svenska it-marknaden. </pufftextlänk>Anders Wiklund på Evli Bank och flera andra analytiker svarar i en rundringning på vilka it-konsulter och mjukvarubolag som kan bli uppköpta.
Analytiker spår uppköp av it-bolag

Mest läst i kategorin
Brittiska it-jätten Logica CMG:s miljardbud på WM-data visar att den svenska it-marknaden åter blivit het. Så gott som alla analytiker som Realtid.se har talat med tror att vi kommer se flera affärer framöver. Bland annat nämner de flesta Tietoenator som en tänkbar uppköpskandidat.
– Tietoenator har levererat dåliga resultat de senaste kvartalen, och det har gjort att kursen är låg i dag. Ägarstrukturen är dessutom öppen vilket gör att det inte finns så många som kan motsätta sig ett köp, säger en analytiker till Realtid.se
Tänkbara köpare av Tietoenator sägs bland annat vara CSC, Cap Gemini och HP.
– Förutom Tietoenator är Teleca ett bolag som ses som en uppköpskandidat. Det har hänt en hel del förändringar i bolaget den senaste tiden. De har köpt ett ryskt bolag och planerar nu att dela upp företaget i två delar någon gång vid årsskiftet. Förra året hade Teleca en del problem men nu har ledningen arbetat mycket med att få upp effektiviteten i bolaget, säger Anders Wiklund, analytiker på Evli Bank.
Cybercom har den senaste tiden haft en positiv utveckling och efter att budet av WM-data presenterades så har Cybercom gått upp fyra procent. Analytikerna anser även att Acando och HiQ är intressanta vilket också visade sig på börskursen när budet blev känt. HiQ har sedan tidigare sagt att de är intresserade av att vara med i konsolideringen på marknaden.
Det som lockar utländska köpare är att det just nu går bra på den svenska it-marknaden. Här finns flera svenska it-företag som har långa kontrakt med globala företag. Jämfört med andra europeiska länder ses de svenska konsulterna fortfarande som relativt billiga. De svenska it-konsultföretagen har också ett intresse för att delta i konsolideringen då kraven bland deras kunder har ökat.
– Konsolideringen på marknaden gäller egentligen alla it-företag. På ett eller annat sätt förs diskussioner just nu. Kunder till it-konsulter vill i dag använda sig av färre företag än tidigare. De kräver också mer av företagen för att de ska skriva ramavtal. Om bolagen ska klara den efterfrågan måste de helt enkelt bli större, säger Nils Molin analytiker på IDC.
Något som också intresserar är att kunna erbjuda lägre priser genom att en del av arbetet kan läggas ut på programmerare i låglöneländer. Ett stort globalt företag har större möjligheter att utnyttja resurserna i flera länder.
– Det har redan nu hänt en del uppköp på marknaden men det är mycket möjligt att det kommer att hända mer framöver främst på mjukvarusidan. Telelogics värdering har sjunkit med 40 procent i år och är definitivt en uppköpskandidat. Även Redsoft är intressant. IBM har bland annat förvärvat inom den sektorn i somras. På konsultsidan är Mandator en intressant uppköpskandidat, säger Jonas Elofsson analytiker på Kaupthing Bank.
Telelogic har en öppen ägarstruktur och ses som duktiga på det de gör, flera analytiker menar att aktien är lågt värderad just nu.
Även Semcon sägs vara intressant. Företaget är stark på fordonsidan och har stora kontrakt med Volvo.
Men alla är inte lika övertygade om att en uppköpsvåg är på gång bland börsbolagen.
– Jag tror snarare att det kan ske en del förvärv utanför börsen. Nu visar många företag bra resultat och har starka kassor. Ofta sker sammanslagningar och uppköp när det går dåligt för bolagen, säger Magnus Dagel, analytiker på Redeye.