Realtid

Analytiker spår orolig räntemarknad

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 01 dec. 2006Publicerad: 01 dec. 2006

Regeringen planerar att minska statsskulden kraftigt under de närmaste åren. En orolig svensk räntemarknad med brist på statsobligationer är att vänta, menar flera ränteanalytiker som Realtid.se har talat med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LONDON Alla inkomster från privatiseringar ska användas till amorteringar, på den punkten var finansminister Anders Borg orubblig när han och riksgäldschefen Bo Lundgren talade på ett seminarium anordnat av ABN Amro i London i veckan. Det är ett positivt besked, men det innebär också att likviditeten på räntemarknaden minskar.

Samtidigt som utbudet krymper, väntas efterfrågan på statspapper med långa löptider stiga. Detta som ett resultat av nya regler för pensionsfonder och försäkringsbolag, som i korthet kommer att innebära att bolagens tillgångsportföljer måste matcha löptidsprofilen för framtida utbetalningsåtaganden.

Henrik Mitelman, chefsstrateg på SEB Merchant Banking, håller med om att det här är en jättefråga:

– Liv- och försäkringsbolagen efterfrågar långa papper, men det finns nästan inga. Och mellan 2007 och 2010 kommer Riksgälden inte att ge ut någon ny tioåring. Det har redan resulterat i en väldigt platt räntekurva, säger Henrik Mitelman.

Bo Lundgren undvek den här frågan genom att hänvisa till att det inte är Riksgäldens jobb.

– Vår uppgift är att sköta statens upplåning till en så låg kostnad som möjligt, inte att förse marknaden med likviditet, sa Lundgren.

På frågan om vad den minskade upplåningen kommer att innebära för bolagens möjlighet att matcha portföljerna, svarade han att ”det finns andra sätt att göra det på”. Han menar sannolikt derivatmarknaden, men frågan är om den kan stå för hela lösningen.

– Derivat är generellt sett ok, säger Mitelman, men utmaningen för många är att det här är nya instrument att använda, det tar tid och är för livbolagen mindre lätt.

ANNONS

Ytterligare ett osäkerhetsmoment är att Finansinspektionen ännu inte har beslutat vilken ränta som ska användas för att beräkna värdet av framtida utbetalningar. Valet står mellan den riskfria obligationsräntan och swapräntan, det vill säga den ränta som betalas för motsvarande löptid på swapmarknaden. Väljer man obligationsräntan blir det diskonterade värdet av bolagens åtaganden högre. Det innebär en ytterligare ökad efterfrågan på tillgångar med lång löptid.

– Jag tror att både Lundgren och Borg är medvetna om den här problematiken, säger en före detta analyschef som Realtid har talat med, men det är inte mycket de kan göra. De har ett starkt budskap, med en överbalanserad budget och minskande statsskuld. Men pensionsfonder och försäkringsbolag står inför ett långsiktigt strukturproblem, där kraven på finansiering av långsiktiga åtaganden ökar samtidigt som utbudet av statsobligationer minskar.

Anette Elving

frilansjournalist

[email protected]

Utförsäljningar inte ideologiskt drivna

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS