Telekom- och nätverksjättar som Ericsson, AT&T, Verizon och Cisco hoppas kunna rida på en våg av bredbandstjänster för data, tele och video. Det är därför Ericsson köpt företag som Redback Networks, Marconi, Tandberg och Drutt. Men analytiker som Realtid.se talat med är skeptiska till Ericssons nya strategi.
Analytiker skeptiska till Ericsson i Silicon Valley

Mest läst i kategorin
NEW YORK Världens tele- och nätverksjättar sammanstrålade i förra veckan på NXTcomm-mässan i Chicago för att prata IP och multimedia.
– Detta är en spännande tid inom telekom, sa Ericssons vd Carl-Henric Svanberg och målade upp en framtid i skriande behov av Ericssons produkter för IP-baserade bredbandstjänster för data, tele och video.
Företag som Ericsson AT&T, Alcatel-Lucent, Cisco och Juniper gör sig redo för en explosiv utveckling av bredbandtjänster via fasta nät som Verizons 50 megabits fineroptiska nät till hemmen (FIOS) och mobila nät som kan hantera nya videotjänster typ AT&T:s Video Sharing. Dessa bredbandsnät öppnar enorma möjligheter, men kräver också stora investeringar i sofistikerad teknik för bygga och sköta en ny infrastruktur.
Carl-Henric Svanberg var på plats tillsammans med nordamerika-chefen Angel Ruiz, Redbacks vd Kevin DeNuccio och Eric Cooney, vd för Tandberg Television. Både Ruiz och Svanberg beskrev Ericsson som väl positionerat för att leda utvecklingen mot IP-baserade bredbandsnät för multimedia.
Svanberg sa att Ericsson räknar med 4,5–5 miljarder mobila användare till 2010 och beskrev konvergensen som ett sätt att spara pengar och erbjuda konsumenterna spännande tjänster. Internetbaserad TV, IPTV, ska enligt Ericsson stå för nästan 2/3 av bitfloden över de fasta näten år 2012, medan Internet dominerar trafiken på de mobila näten.
Och i centrum för Ericssons aggressiva intåg på marknaden för avancerade smarta Edge-routers står Redback Networks som företaget köpte i december.
– Vi är det snabbast växande router företaget och kan nu som en del av Ericsson nå ut till 140 länder, sa Kevin DeNuccio, vd för Redback.
Ericsson kunde glädja sig åt att Redbacks nya SmartEdge 1200 router fick NXTcomm:s pris för innovativ teknologi. Ericssons affärsnätverkschef Björn Olsson sa på tisdagen att Smartedge – som kan hantera en miljon användare av data, tele och video – understryker värdet av köpet av Redback. Den nya routern kan leverera dubbelt så hög kapacitet för video – 480 gigabits per sekund – och underlätta övergången till ”triple play” (data, telefoni och video). Den kan också integrera sex olika nätverksapplikationer på en enda router.
– Ericsson och Redback står i centrum för den snabbväxande router-marknaden och har möjlighet att uppgradera två miljarder användare av tråd- och trådlösa nät till full service bredband till 2012, sa han.
Realtid.se har talat med två erfarna analytiker som nyligen ”briefats” av Ericsson: Keith Nissen, chefsanalytiker vid In-Stat och Stan Schatt, vice president för ABI Research. Bägge ställer sig klart skeptiska mot Ericssons nya bredbandsstategi trots att de har den största respekt för Ericsson och dess nya dotterföretag, bl a Redback, Tandberg och Drutt.
– Jag är inte övertygad om att det kommer att fungera, säger ABI Researchs Stan Schatt. Redback har en väldigt stark affärsrörelse med topprodukter inom en viss nisch. De har produkter som kan göra samma saker som flera produkter från Cisco och Juniper, vilket gör att de representerar kostnadseffektiva lösningar, säger han och frågar sig hur de ska klara att integrera de nya dotterbolagen med sin företagskultur, samt vad som händer när de går ut på marknaden som Ericsson-företag.
– Jag har frågat dem om kulturerna, men inte fått något tillfredsställande svar. Det handlar om två företag med väldigt olika kulturer. Det ena är ett innovativt och snabbfotat företag i Silicon Valley och det andra ett mycket, mycket större företag med ett högkvartar som ligger rätt långt borta. Jag har följt nätverksmarknaden under en lång tid och det finns i sådana situationer ofta en tendens att ta för lätt på frågor om integration och företagskultur, men det är väldigt få företag som lyckats smälta samman smidigt och sedan frodas. Det enda företag som lyckats med detta är Cisco, säger Stan Schatt.
– Jag är övertygad om att Ericsson sett hur mycket kapitalinvesteringar telekomföretagen världen runt planerar för IPTV under de närmaste åren och vill vara med på ett hörn, säger In-Stats Keith Nissen.
– De behövde Redbacks routers för en infrastruktur som stöder IPTV. Genom dessa och andra företagsköp skaffade sig Ericsson en produktlinje på videosidan. Deras produkter har varit centrerade kring telefonnät där de har en stark ställning, men de saknar bakgrund inom video. Det är också ett nytt område för många av deras telekomkunder, som inte ser Ericsson som en leverantör av infrastruktur för video, säger han.
– Problemet är att Ericsson traditionellt inte brukar köpa andra företag och inte som Cisco är ett företag med en affärsmodell som lätt inkorporerar andra företag, säger Keith Nissen. Redback och Tandberg är fortfarande separata företag under egna namn och Ericsson brottas med hur man ska kunna knyta ihop dessa köp med sina egna produktlinjer. De vill kunna använda Ericssons namn, men har inte de affärsprocesser och ledning som behövs för att kunna inkorporera dessa företag i Ericsson-familjen.
Här står de enligt Keith Nissen inför ett dilemma.
– De måste samla alla dessa bitar bakom ett budskap som kan marknadsföras under Ericssons namn eller något annat namn. Det är deras utmaning under de kommande sex månaderna, säger han.
– Detta är ett klassiskt exempel på hur delarna kan vara värda mer var för sig än tillsammans, säger Stan Schatt. Jag har diskuterat detta med Ericsson, men inte fått något tillfredsställande svar. Om de på sikt integrerar dessa produkter under Ericssons märke kommer de att konkurrera på bred front med Cisco och Juniper, vilket gör att ett beslut om att fylla ett hål med en produkt från Redback blir ett beslut om en enhetlig och komplett lösning, säger han.
– Det gör att folket från Redback hamnar i en knepig sits. De kan inte helt enkelt visa att deras produkt är överlägsen på ett område, utan måste visa att de är överlägsna över hela fältet. Det hela ser väldigt bra ut på papper för Ericsson, men det kommer att förändra hela säljdymaniken för Redback, säger Stan Schatt.
– Ericsson säger att Redback ska ha sin egen säljkår och fortsätta sälja som förut, men jag tror inte att det kommer att fungera lika bra när de är länkade till en konkurrent, säger han.
Tekniska genombrott som Redbacks nya prisbelönta router kommer därför knappast att lösa Ericssons/Redbacks problem.
– Redback kan fortsätta vara innovativa och har toppprodukter, men om de hela tiden ses som en del av en helhet, finns risken att kunderna går till det företag vars hela paket är starkast, även om Redback har bättre produkter än t ex Cisco inom sin niche.
Köpet av Redback var enligt Keith Nissen ett försök att få ett genombrott på den nordamerikanska marknaden.
– Ericsson har aldrig varit framgångsrika här om man jämför med deras internationella framgångar. Det de försöker göra nu är att positionera sig som konkurrenter på video-området till Cisco, Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens. De hoppas kunna få telekomföretagen att välja Ericsson trots att de annars inte skulle varit intresserade av dem som leverantör av nästa generations växlar och kärnnätverk. Video är för Ericsson ett område där konkurrensläget är mer öppet än på marknaden för traditionella telesystem.
– Under den närmaste tiden tror jag att Ericsson kommer att låta dessa företag sköta sig själva samtidigt som man använder dem för att gå ut med lösningar till telekomföretag runt om i världen. Framåt 2008 tror jag att de kommer att integrera produkterna i en lösning som bär Ericssons märkesnamn.
– Det är klart strategiskt drag och ett mycket riskabelt sådant. Vi vet för det första inte om telebolagen kommer att lyckas på videoområdet. Om de misslyckas kommer dessa företagsköp inte ge bra resultat. Det andra är att företagen man köpt inte passar in. Ericsson har aldrig varit ett företag som vuxit genom företagsköp. Företagsledningen kommer nu att få tackla saker som man traditionellt har undvikit.
– Det ter sig för mig som att Ericsson fattat ett strategiskt beslut under de sista arton månaderna. De drog slutsatsen att man inte var särskilt väl positionerade på marknaden, men inte vill låt Cisco erövra större delar av marknaden. De beslöt därför att köpa de företag de behöver för att bli en av toppspelarna, säger Keith Nissen.
–Jag tror inte att köpet kommer att hjälpa dem särskilt mycket i USA. De stora telekomföretagen på tjänstesidan har redan Redback-produkter i sina nät vilket ser bra ut på pappreet, men jag tror att det kommer att bli väldigt svårt att använda detta för att vinna fotfäste och sälja in nya produkter, säger Stan Schatt och fortsätter.
– Cisco och Juniper har en såpass stark ställning i USA att det kommer att bli svårt för Ericsson att vinna framsteg med sina produkter. Det kommer däremot troligen att hjälpa Ericsson internationellt på marknader där de redan är starka.