Företag och hushåll kan spara pengar och miljö genom att följa hur mycket el de använder. Allt som behövs är en sensor för några hundralappar.
Allt om din elmätare

Mest läst i kategorin
Eljättarna siktar istället på att använda svenskarnas fjärravlästa elmätare för egna samordningsvinster.
Göran Krook i Täby har bra koll på hur mycket el det går åt hemma. På den egna hemsidan kan han följa i direktsändning, watt för watt, hur förbrukningen förändras när någon tänder en lampa.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.
Mest är det kanske teknikintresset som driver, men det går förstås också att räkna om antalet watt till kronor och ören eller till koldioxidutsläpp.
Begreppet smarta elmätare har blivit hajpat sedan Google berättade om sitt experimenterande i februari. I själva verket handlar det om low-tech. Allt som behövs är en standardkomponent som registrerar blinkningarna på elmätaren.
– Den här gjorde jag för tio år sedan, berättar Göran.
Programvaran är gratis. Datorn behöver inte stå påslagen för att logga. Göran Krook berättar hur han gör på internet.
Komponenterna kostar några hundralappar – gott och väl mindre än vad ett vanligt hushåll kan spara in på ett år genom att bli mer el-smarta.
En avsevärt snyggare men mindre exakt lösning presenterar brittiska Onzo. Den liknar en upphottad version av vad som går att köpa på Clasohlson.
Elbolaget Scottish and Southern Energy investerar nu sju miljoner pund för att sprida Onzos display till sina kunder – som ett sätt att locka nya kunder och behålla gamla.
Robert Clark på Onzo tror att han också skulle kunna sälja sin produkt direkt till husägare för uppemot hundra pund.
Så långt har inte Göran Krook kommit.
– Det här är ett sidoprojekt. Det var inte alls meningen att det skulle bli kommersiellt.
Men visst finns det potential. Det vet Alf Blomqvist, som fram till nyligen var vd i riskkapitalbolaget Ledstiernan. Han är också ordförande i Metrima som utvecklar mätteknik.
Alf Blomqvist vet också att bra teknik inte räcker för ett kommersiellt genombrott. Metrima har just varslat 20 anställda.
Göran Krook kan få det lika tufft om han försöker tjäna pengar på sin lösning. Kanske började han i fel ände?
– Det låter som några tekniker som utvecklat en produkt och sedan tänker: ”hur kommersialiserar man den här?”. Det är lite bakvänt. Man måste börja med att tänka: ”vem är kund?”, säger Alf Blomqvist.
– För mig låter det farligt att utveckla det här själv. Man måste förstå hur ser hela värekedjan ser ut, så att man inte blir squeezad.
Göran Krook verkar ha en bit kvar innan Ledstiernan skulle vara beredd att gå in med riskkapital. Kanske finns det andra med pengar?
Vattenfall, Fortum och Eon har förstått värdekedjan. Genom att byta ut svenskarnas elmätare mot nya, smarare, slipper de åka runt och läsa av varje månad.
Om de läser av på distans varje dag kan de börja samordna tillförseln av el, lösa tillfälliga knutar, minska antalet strömavbrott och kanske till och med nå EU:s klimatmål. Det här kallas för smart grid och var något USA:s president Barack Obama tog upp i sitt installationstal.
– Elmätarna blir en bricka i ett större sammanhang när vi bygger om elnätet till att likna internet, säger Vattenfalls talesperson Mats Holmberg.
Smartare än så blir det inte. Hushållen kan inte själva läsa av hur mycket el som går åt.
Vattenfall skulle knappast ställa upp med riskkapital till Göran Krook.
– Vi jobbar inte på det sättet, säger Mats Holmberg och påminner om att det handlar om ”ett naturligt monopol”.
– Spelreglerna sätts upp av Energimyndigheten och granskas av Energimarknadsinspektionen. I denna miljö premieras man inte genom att vara bäst i klassen.
Men är inte kunderna nöjda så reagerar myndigheterna. Där känner vi flåset i nacken.
– Vi vill driva utvecklingen så att myndigheterna inte behöver slå oss på fingrarna. Men vi jobbar i en bransch som har investeringsperioder på 30-50 år. Jämför det med internets utvecklingstakt.
Vad hindrar er att hänga med?
– Inget, men vi måste förvalta kundernas pengar så att de upplever att vi gör kloka investeringar.
Abb, Siemens och andra jättar har kontakt Vattenfall för att presentera smartare elmätare.
– Men det händer inget förrän elnätsbolagen tar tag i det här och investerar på rätt sätt, säger Mats Holmberg.
– Förändring kan drivas av kundtryck, av leverantörstryck eller av inre tryck. Nu känner vi att det inre trycket att driva branschen framåt är stort. Jag upplever inget kundtryck över huvud taget.
En teknisk gadget kommer aldrig bli lika viktig som driftsäkerheten för Vattenfall.
– Kunderna vill ha el dygnet runt, året runt. Där har du kundtrycket, säger Mats Holmberg.
– Hos allmänheten finns det en kategori kunder som är mer intresserade än andra av smarta elmätare. Däremot är intresset för bland företagen mycket stort.
Vad är ditt råd till Göran Krook?
– Om han känner han gjort ett genombrott är det bästa sättet att utmana de traditionella aktörerna.