Realtid

Alla vill till Sverige

administrator
administrator
Uppdaterad: 05 okt. 2006Publicerad: 05 okt. 2006

Sommaren 2006 slogs alla tidigare rekord för den svenska turistnäringen. Hela 10,2 miljoner turister besökte Sverige i somras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Intäkterna ökade till exempel bland hotell, stugbyar och vandrarhem med nästan tio procent till 3,9 miljarder kronor jämfört med sommaren 2005. Märkligt vore väl annars då antalet övernattningar ökade med fem procent till sammanlagt 10,2 miljoner under sommarmånaderna.

Efterfrågan tycks ha följt med upp i takt med att badtemperaturen steg i hav och sjöar, då statistiken från statliga Nutek visar att uppgången var som högst under juli och augusti.

– Turistnäringen i Sverige är större än någonsin och är en av de tjänstenäringarna som kommer att kunna bidra med både sysselsättning i tillväxt i landet, säger Nuteks tf generaldirektör Sune Halvarsson.

Sommarmånaderna juni till augusti står för cirka 35 procent av det totala antalet övernattningar på hotell och andra natthärbärgen. Mest ökade svenskarnas övernattningar, men också de utländska turisterna bidrog med en ökning på 4,5 procent.

Turistnäringen är en av de snabbast växande näringarna i landet. Under 2005 ökade den totala omsättningen med cirka tio procent till sammanlagt 191 miljarder kronor.

Näringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade under 2005 med 19 procent jämfört med 2004. Det betyder att de utländska turisterna drar in mer pengar till Sverige än till exempel hela personbilsexporten.

När antalet anställda i andra sektorer sjunker har turistnäringen ökat med cirka 35 000 nya heltidsjobb sedan 1995.

Mest pengar lägger turisterna på varuhandel, drygt 75 miljarder kronor. Boende och restaurangbesök omsatte 61 miljarder under 2005 och transporter omsatte 44 miljarder kronor.

ANNONS

Men framgången kan ökas ytterligare enligt Sune Halvarsson:

– Det behövs fler besökare för att stärka utvecklingen. En bättre samordning av statens och näringslivets insatser kan bidra till en fortsatt positiv utveckling.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS