Realtid

Aktiespararna varnar Gardell för att slakta Volvo

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 feb. 2008Publicerad: 12 feb. 2008

Inför vårens alla bolagsstämmor varnar Aktiespararna kortsiktiga riskkapitalister som fonden Cevians vd Christer Gardell för att tömma kassorna i börsjättar som Volvo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är klart att Volvos styrelse blev ledsen över beslutet att tömma Volvos kassa på 11 miljarder kronor genom aktieinlösen och en jättelik utdelning förra året, säger Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek och hänvisar till Christer Gardell och till SEB Fonder som stod bakom det beslutet.

– Styrelsen hade velat spara de pengarna för att ha till att göra vältajmade företagsköp nu när det blir lågkonjonktur. Det var inte bra för Volvo att bli av med de pengarna, säger Gunnar Ek som sa ifrån på skarpen om detta redan på våren 2007, och nu uppmanar även andra långsiktiga ägare att göra samma sak.

– Det var lite förvånande att ingen av de övriga stora ägarna kommenterade frågan, men jag förstod av informella kontakter att andra storägare tyckte att det var rätt sagt av mig, säger Ek .

Nu har han stöd av Volvos styrelse.

– När man pratar mellan fyra ögon med styrelseledamöter, en här och en där, finns det en mycket negativ inställning till väldigt stora återköps- och inlösenprogram, säger Ek.

Enligt Gunna Ek vill Volvo expandera långsiktigt och bygga bolag.

– Den synen delas inte alltid med riskkapitalister, hedgefonder och korstiktiga ägare som vill ha mera pengar nu och är helt ointresserade av den långsiktiga utvecklingen, säger Ek.

( För bolag som tjänat mycket pengar ser de kortsiktiga investerarna enligt Ek inget alternativ för pengarna än att överföra dem till aktieägarna. )

ANNONS

Kortsiktiga ägare ser inga alternativ till att ta vinsterna själva. Om de inte får sin vilja igenom, hotar de med att sparka styrelsen.

– Något utrymme för en mer aktiv styrelse som ser möjligheter för bolaget att använda pengarna för egna investeringar finns inte, säger Ek.

Han varnar även för att Europa börjar bli en öppen marknad nu – som USA för 100 år sedan.

– Nu är gränserna öppna i Europa och kapital, varor och tjänster kan röra sig fritt över gränserna. Några företag som Nobia, BE Group och Nibe har fattat detta, och att man därför blir uppköpt om man inte själv köper företag, säger Ek.

– Det kan mycket väl bli så att företag vars kassa har tömts, blir uppköpta. Det kan ge en avkastning på 30-40 procent och cash snabbt, och många är primärt intresserade av cash. Men det kan ofta vara mer intressant att fortsätta vara ägare i ett bolag i ytterligare tre till fem år, menar Ek och anger att det är det mest gynnsamma för alla ägare att tänka långsiktigt.

– Det är tråkigt att en del bolag har väldigt kortsiktiga ägare som bara ser till sig själva men pekar på hedgefonder som bovar i dramat. Golvtillverkaren Pergo är ett avskräckande exempel. Gardell fanns med där också.

– Först sålde man bolagets fastigheter, sedan fabrikerna . Pengarna delades ut, säger Ek .

Ägarna tyckte att det räckte att behålla varumärket .

ANNONS

– Men det visade sig att det inte fanns något kvar av bolaget. Idén var inte långsiktig, så aktiekursen sjönk, säger Ek .

Det enda som återstod var att sälja Pergo. Sedermera såldes Pergo till en tysk köpare.

Volvo behöver inte gå samma väg anser Ek.

– Volvo är ett starkt företag med franska staten som storägare via Renault. Det är ett skyddande paraply. Jag bedömer att det inte är någon mening att försöka slakta Volvo, säger Ek.

Till Aktiespararnas kärnfrågor i på årets bolagsstämmor, hör optionsprogram samt aktieinlösen/aktieåterköp. Optionsprogram innebär att företagsledning och anställda får köpa aktier i framtiden för en viss förutbestämd aktiekurs, vilket är tänkt att stimulera till att det går bra för företaget. Aktiespararna förespråkar dock att optionsprogrammen ej blir för stora.

Annars kan det vara negativt för aktieägarna. Aktieinlösen och aktieåterköp innebär att börsföretag som har mer pengar än de behöver, kan lösa in befintliga aktier till en viss aktiekurs alternativt köpa egna aktier på börsen. Där anser Aktiespararna det vara viktigt att inte riskkapitalister går in som kortsiktiga aktieägare i börsföretagen och kräver aktieinlösen eller återköp för att tömma företagens kassor.

Våren är den mest hektiska perioden för Aktiespararna då företrädare för organisationen deltar i alla börsbolagens bolagsstämmor och framför sina åsikter för medlemmarnas räkning. Februari inleds lugnt, men mot slutet av månaden blir det mer aktivitet som fortsätter in i mars och april där sista veckan brukar stå för 25-30 procent av hela säsongens bolagsstämmor.

Det beror på att börsbolagen gärna håller sin bolagsstämma i anslutning till presentationen av delårsrapporten för fjärde kvartalet förra året, och den rapporten brukar för många börsbolag bli klar till slutet av april.

ANNONS

Ian Hammar

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]