Nordnets analyschef Peter Malmqvist avråder från att man investerar sina pengar i aktier i dagsläget.
Aktieguru sågar resultatrapporter
Mest läst i kategorin
Hittills är det 45 resultatrapporter som offentliggjorts från större börsbolag som Malmqvist analyserat, med vissa undantag för exempelvis SSAB och Holmen som kommit på slutet.
– Summerar man vinsterna före skatt ser vi ett ganska ordentligt vinstfall, säger han och konstaterar att resultaten fallit med 21 procent fjärde kvartalet i år jämfört med samma period året innan, då resultatet rensats för rearesultat och värdeförändringar.
Vissa enstaka bolag har dock påverkat detta utfall, exempelvis skogsbolaget SCA som tagit stora engångskostnader för att omstrukturera verksamheten. Malmqvist exkluderar reavinster och reaförluster på grund av exempelvis omvärdering av fastigheter och skog. SCA hade nämligen omvärderat sina skogstillgångar, vars positiva resultateffekt Malmqvist exkluderat. Men SCA har tagit lika mycket i omstruktureringskostnader på 5 miljarder kronor. Tar man bort SCA ur resultatsummeringen blir därför det totala vinstfallet klart mindre, 10 procent.
– Men en resultatnedgång på 10 procent är dåligt, säger Malmqvist och konstaterar att tredje kvartalet steg vinsterna 10 procent.
Rensar man dock dessutom bort Ericssons resultat som sjönk 38 procent, så blir det totalt sett en resultatökning på 3 procent.
– Som ett kvalitetstest på den underliggande trenden kan man exkludera vissa bolag, tycker Malmqvist, men är ändå inte nöjd.
– En resultatökning på 3 procent är dåligt jämfört med tidigare, säger han även om han i och för sig för egen del hade förväntat sig en resultatförändring på plus 2-3 procent.
– Ser vi bara ett par, tre kvartal bakåt i tiden låg resultatökningen stabilt på 10-12 procent på årsbasis. Så det vi ser nu är helt klart en avmattning, säger Malmqvist även om det var ungefär som han räknat med.
Förutom den totala resultatförändringen, kan man titta på medianförändringen av resultatet av de dryga 40-talet bolag (det vill säga den ”mellersta” resultatökningen av alla bolag). Då blir det en resultatökning på 7 procent.
– Det är en indikator på att mindre bolag trots allt går relativt bra, säger Malmqvist och konstaterar att det är en hel del it-bolags resultatrapporter som hunnit komma som ser bra ut.
– It-bolagen ligger tidigt i rapportperioden. Det är en övervikt av it-bolag som hunnit lämna sina rapporter jämfört med deras relativa storlek i slutändan, säger Malmqvist. Byggrelaterade bolag har däremot nästan alls ej hunnit komma med sina rapporter med något undantag.
Men vad betyder detta då för aktieinvesterare, ska man sälja sina aktier?
– Det är en annan fråga som har att göra med hur aktiekurserna har gått jämfört med resultaten, säger Malmqvist och konstaterar att aktiekurserna gått ner betydligt mer än resultatnedgången. Han anser att rapportperioden var något i underkant.
– Det beror lite på hur man tolkar omstruktureringskostnaderna, men min bedömning är att resultaten blev lägre än analytikernas förväntningar, säger han vilket är oroväckande ur en annan aspekt.
– Jag tror vi kan vänta oss en hel del sänkta vinstprognoser för 2008 från analytikerna, säger Malmqvist och anger att det har att göra med att analytikerna före rapporterna hade räknat med 8-10 procents resultatökning för 2008. I bästa fall tror Malmqvist att resultatförändringen bli oförändrad i år, och i värsta fall en minskning på 10 procent.
– Det innebär radikalt annorlunda vinstprognoser jämfört med idag, säger Malmqvist.
Frågan är dock om aktiekurserna redan har hunnit anpassa sig till detta.
– Jag tror att aktiekurserna trots allt påverkas ganska lite av rapporterna i nuläget, säger han och konstaterar att det är utvecklingen i USA som är förklaring till allt.
– Stockholm har inget eget liv för aktiekurserna, säger Malmqvist.
Vad gäller hur aktiekurserna ska gå anser Malmqvist att de två föregående veckorna varit väldigt svårbedömda.
– Jag har flackat åt både ena och andra sidan. Hur det blir beror på vad vi ser för utveckling i USA efter amerikanska centalbankens jättelika räntesänkningar, säger han och känner sig mindre optimistisk nu än efter amerikanska centralbankens första räntesänkning på 0,75 procentenheter.
– Jag tror att amerikanska centralbankens beteende oroar placerarna mer än det stärker. När centralbanken agerar genom att göra två räntesänkningar verkar det destabiliserande, säger Malmqvist och anser sig därför mer negativ än för bara två veckor sedan.
– Annars råder goda förutsättningar för att vi kan ha nått botten för aktikurserna, men amerikanska centralbankens ränteagerande skapar en väldig osäkerhet, säger han.
Malmqvist rekommenderar därför att man i dagsläget inte bör ha några aktier alls när man investerar sina pengar. Han har haft samma rekommendation sedan i mars/april. Amerikanska centralbankens första räntesänkning innebar dock en ljusning i Malmqvists framtidstro för aktiekurserna. Då ändrade han sig och rekommenderade att man placerar en andel av sina pengar i aktier. Men det ändrades efter att amerikanska centralbanken kort därefter sänkte sin styrränta ytterligare.
– Efter den andra gången rekommenderar vi återigen noll procent aktier, säger Malmqvist.
Ian Hammar
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.