Realtid

AI-expert: Rädslan för massarbetslöshet överdriven

Reiner Kraft är IT- och techansvarig på Zalandos Berlinkontor. Foto: Linkedin och Pixabay
Reiner Kraft är VP Engineering of search & personalization på Zalando i Berlin. Foto: Linkedin och Pixabay
admin
admin
Uppdaterad: 23 maj 2017Publicerad: 23 maj 2017

Jobb försvinner när artificiell intelligens (AI) gör sitt intåg. Men tekniken skapar också nya branscher och arbetstillfällen. Det menar Zalandos IT- och techexpert Reiner Kraft. "I yrken som kräver mänsklig kreativitet har AI svårt att bevisa sitt värde", säger han till Realtid.se.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reiner Kraft är VP Engineering på Kinnevikdelägda e-handelsföretaget Zalando i Berlin. Där ansvarar han bland annat för att utveckla framtidsteknologier som AI, virtuell verklighet (VR) och maskininlärning.

Realtid.se fick en intervju med Reiner Kraft som pekar ut AI som den hetaste digitaliseringstrenden just nu. Zalando jobbar aktivt med tekniken som bland annat kan användas för att automatisera delar av bolagets logistik och lagerhantering.

Bolaget kommer troligen inom en snar framtid till exempel börja att experimentera med robotar som plockar ordrar från lagerhyllorna. Med hjälp av AI väntas Zalando även kunna erbjuda robotiserad moderådgivning med algoritmer som ger stilrekommendationer till kunder.

– Ett AI-system skulle också kunna beställa hem kläder till dig och till exempel skicka fyra par strumpor varannan månad eller ett urval av handskar för vinstersäsongen, säger Reiner Kraft till Realtid.se.

Väcker oro

Tekniken lovordas av många, men den väcker också en del oro. Somliga varnar för att AI-utvecklingen kan leda till massarbetslöshet. Reiner Kraft räknar med att vissa arbeten försvinner. Men det växer också fram nya jobb och branscher.

– Vi kan se exempel på detta genom historien, och det är ett tydligt scenario för framtiden också. Många människor har att hantera att deras färdigheter inte längre behövs. Det kommer finnas skäl att, bredda sin kompetens, kanske lära sig något annat och byta yrke. För eller senare måste vi anpassa oss till den ett mer utvecklat samhälle och livslångt lärande blir än viktigare framöver, säger han.

Dyr teknik

ANNONS

Han tillägger att i stort alla sektorer, i varierande grad, påverkats av digitaliseringen de senaste årtiondena – utan att det uppstått massarbetslöshet.

– Lågt tillbaka var det telefonoperatörer som kopplade ihop personer som ringde varandra. Men det jobbet existerar inte längre. I automatiseringsprocessen försvann det. Samtidigt skapades nya arbetsområden. I dag arbetar till exempel massa människor i mobil- och smarttelefonindustrin. Och de har i sin tur lagt grunden för en rad andra företag. 

Han betonar dock att den här typen av förändringar går långsamt. Dessutom är till exempel AI än så länge en relativt dyr teknik. I många fall är det billigare att anställa människor än köpa in AI-system.

– Det finns också yrken som kräver mänsklig kreativitet, och inom dessa områden kommer AI att ha svårt att bevisa sitt värde, säger han.

Robotskatt – inte aktuellt än

En annan het fråga är huruvida det bör införas någon form av robotskatt för att förebygga att skattebasen urholkas när robotar tar över allt fler sysslor. Rein Kraft tillhör de som sågar idén om robotskatt i dagsläget. Men det utesluter inte att det kan bli aktuellt i framtiden.

– Om vi når ett stadium där vi har robotar i hemmen behöver de antagligen registreras, licensieras och försäkras och därmed också troligen beskattas, säger Reiner Kraft.

AI-system som gör affärer med varandra tror han också blir verklighet i framtiden. I takt med att AI-tjänsterna blir alltmer avancerade kommer några av dem sannolikt att interagera med varandra och genomföra olika typer av transaktioner.

ANNONS

– Kanske finns det kylskåp som gör inköp och lägger exempelvis mjölkbeställningar. Detta reser också nya typer av rättsliga frågor. Är det till exempel jag eller min maskin som är ansvarig för vad min maskin? Det är fortfarande en hypotetisk fråga fortfarande, men det är ett exempel på att vi måste vara försiktiga när vi deligerar  beslutsfattande till AI-system, säger Reiner Kraft.

"Kill switches" nödvändigt

I en intervju med Realtid.se i mars sa techforskaren Nell Watson att de är bättre att  kultivera än att kontrollera AI. Därför är det en dålig idé att utrusta AI med så kallade "kill switches" alltså en funktion som stänger av eller "dödar" system som börjar uppföra sig märkligt. 

Reiner Kraft håller inte med om det. Han anser att alla AI-system bör utrustas med en sådan funktion så att de går att stänga av om de slutar lyda instruktioner.

– På många digitala enheter, till en Iphone, finns det en återställnings- eller resetknapp. Det är en del av bra design och förbättrar användbarheten. Maskiner kan ha buggar och om det är en enhet som exempelvis används inom sjukvården så är en "kill switch" ett måste, säger Reiner Kraft och tillägger:

– I det ögonblicket AI blir automatiskt och självbestämmande måste vi också kunna stänga av det.

Ser potential i VR

På Zalando arbetar Reiner Kraft även med framtidsteknologin VR. Han ser potential i tekniken som kan få många användningsområden i framtiden. Den skulle tillexempel kunna användas inom äldre- och sjukvården och låta sjuka och gamla virtuellt "resa utomlands".

ANNONS

I en intervju med Realtid.se i mars sa dock Josh Spencer –  fondschef på T. Rowe Price i Baltimore – att han inte ser någon större tillväxtpotential VR. Men Reiner Kraft menar att man bör ge tekniken lite tid. 

– Det kan definitivt vara en hype kring VR. Med det är något som nu växer fram och som redan tar form i till exempel spelvärlden. Det kanske inte har nått sin fulla potential, men det är ett försök att göra tekniken tillgänglig för en bredare allmänhet, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]