Realtid

Afrika framåt bland investerare

Realtid.se
Uppdaterad: 19 okt. 2006Publicerad: 19 okt. 2006

Afrika blir allt mer lockande för utländska investerare. FN-organet Unctad´s senaste rapport över utländska investeringar visar att u-länderna äntligen är någonting att räkna med, och allra störst är ökningen i Afrika. Även svenska företag visar ett ökat intresse för kontinenten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Afrika är helt klart på gång, säger Jonas Armtoft, investeringsansvarig på statliga riskkapitalbolaget Swedfund International.

Afrika är den kontinent som tidigare visat minst tillväxt och som länge släpat efter när det gäller utländska investeringar, men nu börjar även Afrika visa positiva siffror. Under 2005 direktinvesterades 31 miljarder dollar i Afrika, enligt rapporten FDI from Developing and Transition Economies: Implications for Development, framtagen av FN-organet Unctad. Det innebär att utländska direktinvesteringar under fjolåret ökade med inte mindre än 78 procent. Bakgrunden är en kraftig ökning i afrikanska företags intjäningsförmåga och högre råvarupriser under de två senaste åren.

Den positiva trenden väntas fortsätta även i framtiden.

Att Afrika blivit ett intressant område för utländska företag märks även i Sverige.

Swedfund International ger råd till svenska företag som vill etablera sig i regionen.

– När svenska företag vänder sig till oss är det för att de är beredda att satsa pengar på projekt i utvecklingsländer. Tidigare var vi lite udda, men i dag är det många fler än tidigare som vill investera i Afrika. Trenden syns inom flera områden, säger Jonas Armtoft.

Det som lockar investerarna är bland annat satsningar inom råvaru-, telekom- cement- hälso- och turistindustrin.

– Turismen ökar starkt i de afrikanska länderna. När det byggs hotell förändras också infrastrukturen runt omkring platsen. Även telekomindustrin har sett potentialen och det betyder enormt mycket för länderna. När allt fler telefoner används så ökar även tillväxten generellt i landet, säger Jonas Armtoft.

ANNONS

Enligt Jonas Armtoft finns även stor potential för svenska investerare att satsa på sjukvård i landet. Han ger Danderyds sjukhus som ett exempel på en entreprenör som startat ett privat sjukhus i Etiopien.

– I Afrika finns det nästan bara privata sjukhus, säger Jonas Armtoft.

Motsvarande ökning syns också vad gäller exporten till Afrika.

Fredrik Colliander är fondförvaltare på Hagströmer & Qviberg, och ansvarar för bolagets Afrikafond. Han kan identifiera främst tre faktorer som bidragti till den positivare bilden av Afrika.

– I första hand är det demokratiutvecklingen i många afrikanska länder. Det påverkar även ekonomin positivt, och göra att fler är villiga att investera i regionen, säger han.

En annan faktor är de högre råvarupriserna.

– Många länder i Afrika har ju stora tillgångar på råvaror, och prisuppgången har gjort länderna mer intressanta för utländska investerare. Många vill naturligtvis få tag på råvarutillgångarna, säger han, och pekar på Kina som en väldigt stor aktör i sammanhanget.

Den tredje positiva faktorn som Colliander pekar på är utlovade skuldavskrivningar. Framförallt har många ekonomier börjat fungera bättre till följd av genomförda reformer som föregått skuldavskrivningarna.

ANNONS

Colliander pekar också ut ett par länder, som i dag är tämligen blygsamma när det gäller utländska investerare, men som han tror har framtiden för sig.

– Bland annat så ser Kenya, Namibia och Botzwana intressanta ut, säger han.

Motsvarande ökning syns också vad gäller exporten till Afrika.

– Vi har sett en klar trend uppåt, säger Johan Eriksson på svenska Exportrådet.

– Inte minst det senaste ett och ett halvt år har vi märkt ett mycket stort intresse för Afrika bland svenska bolag.

Eriksson pekar på infrastruktur som den bransch där uppgången kanske är som allra tydligast.

– Men även energi och inte minst teknologi och telefoni är på uppgång, säger han.

Därför tillhör Ericsson de företag som ökat sin aktivitet allra mest på den afrikanska kontinenten. Framförallt gäller detta mobiltelefonssystem.

ANNONS

– I många afrikanska länder hoppar man över fast telefoni, och börjar med mobil direkt, förklarar Eriksson.

Andra svenska bolag som noterar ökat export är ABB, liksom Volvo och Scania.

Men det saknas naturligtvis inte risker, som kan slå negativt på utvecklingen i Afrika.

– Vad händer till exempel om råvarupriserna går ned? frågar Fredrik Colliander.

Enligt Unctad´s rapport är det några av länderna som tar en stor del av de globala direktinvesteringarna. Sydafrika var den största mottagaren av investeringarna i regionen, och 2005 uppgick landets andel av de utländska investeringaran i Afrika till mer än en femtedel, eller 6,4 miljarder dollar. Året innan var motsvarande siffra 0,8 miljarder.

Men det positiva är att Sydafrika också fungerar som en katalysator för hela regionen. Ett exempel på att sydafrikanska företag satsar i sina grannländer är den sydafrikanska operatören Telekoms satsning. Nyligen berättade företaget att de ska etablera sig i åtminstone sex afrikanska länder med tjänster för fast- och mobiltelefoni.

Andra stora marknader är Nigeria, Egypten och Marocko. Men flera nya länder på klar uppgång kan noteras.

– När det gäller exporten ser ett ökat intresse för Angola och Sudan. Och sedan har vi länder som Rwanda och Tanzania som kan komma att öka i framtiden, säger Johan Eriksson på Exportrådet.

ANNONS

Trots de positiva siffrorna så är Afrikas andel av de globala utländska direktinvesteringarna fortfarande blygsam, och 2005 var andelen inte mer än 3 procent. De totala globala direktinvesteringarna ökade samma år med 29 procent till 916 miljarder dollar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS