Actas norska grundare har investerat minst 100 miljoner i Christer Gardells Cevian Capital.
Acta-grundarnas miljoner till Cevian Capital
Mest läst i kategorin
Våren 2006 började Cevian Capital marknadsföra starten av sin andra fond, Cevian Capital II. På ett år lyckades Cevian få in mer än 30 miljarder kronor, tio gånger mer än bolagets första fond.
En rad av världens största kapitalförvaltare gjorde egna besök på Cevians kontor i Stockholm för att träffa Christer Gardell och hans investeringsteam.
Bland besökarna återfanns UBS, Credit Suisse, Blackstone, Storebrand och Princetown University.
Bokningarna framgår av dokument som Ossian Hellers lämnat in under insiderrättegången i Stockholms tingsrätt och den pågående skattetvisten i Förvaltningsdomstolen.
Bland toppnamnen i finansbranschen dyker även norska Spring Capital upp.
”Spring Capital är family office för Acta-grundarna”, står det i personalens gemensamma Outlook-kalender.
Bakom Spring Capital stod Alfred Ydstebø och Fred Ingebrigtsen som byggt upp en miljardförmögenhet på den skandalomsusade kapitalförvaltaren Acta.
Spring Capital var storägare i Acta fram till 2007 och även plattformen för grundarnas privata placeringsverksamhet.
Våren 2006 tog Cevian Capital kontakt med Spring Capital i samband med den pågående fondresningen. Alfred Ydstebø och Spring Capitals placeringsdirektör Ole Njærheim bokades in för ett möte på Cevians kontor i Stockholm den 31 maj 2006.
Mötet föll av allt att döma väl ut och Spring Capital investerade i Cevians nya fond.
– Jag kommer inte ihåg de exakta detaljerna men jag har för mig att det låg på mellan 10 och 20 miljoner euro, säger Ole Njærheim till Realtid.se.
Men kort efter investeringen i Cevian Capital uppstod en spricka mellan Acta-grundarna som under 2007 beslöt att gå skilda vägar.
Alfred Ydstebø kvarstår som huvudägare och ordförande i Acta med egna ägarbolaget Coil Investments.
Fred Ingebrigtsen har lämnat verksamheten sedan han 2008 utpekades som huvudmisstänkt i en av Norges största insiderutredningar.
Enligt Dagens Näringsliv är han och ytterligare sex personer misstänkta för insiderbrott vid handel med Acta-aktier. Utredningen pågår fortfarande och en rättegång väntas först under 2011.
Efter Lehman Brothers krasch 2008 har Acta dragit på sig tung kritik för försäljningen av så kallade garanterade produkter. Just nu förbereds en större grupptalan mot Acta från kunder som anser att kapitalförvaltaren mörkat att investeringarna gjordes med lånade pengar.
Acta och långivaren Kaupthing kräver nu in lånen av kunderna samtidigt som värdet på Lehman-produkterna är nära noll.
Finansinspektionen kritiserade sommaren 2009 Acta för att ha ”gett kunder placeringsråd som inte stämmer med kundens riskprofil. Informationen om hur riskfyllda placeringarna är har varit dålig.”
Det är oklart vad som hände med placeringen i Cevian Capital när Alfred Ydstebø och Fred Ingebrigtsen gick skilda vägar 2007.
Ole Njærheim arbetar inte längre kvar i sfären. På Coil Investments ber man att få återkomma med svar på frågan.
Realtid.se har inte lyckats nå Christer Gardell eller Lars Förberg för en kommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.