UPPDATERAD Hårda ord efter schismen på mäklarfirman.
"ABG:s aktiechef är inkompetent"
Mest läst i kategorin
Det var ett bråk mellan aktiestrategen Lars Söderfjell (bilden) och aktiechefen Christen Heiberg, som gjorde att Söderfjell sa upp sig från norska aktiemäklarfirman ABG Sundal Collier.
– Heiberg är mindre kompetent, säger Söderfjell.
ABG:s huvudägare och vd Jan Petter Collier är fåordig i frågan.
– Vi har inga kommenterar till detta. Vår uppfattning är att alla våra existerande ledare är mycket kompetenta, säger Collier.
– Söderfjells uttalanden säger mest om honom själv. Jag har jobbat i 20 år med nordiska aktier, säger Heiberg.
– Jag har arbetat med mer kompetenta personer än Heiberg vad gäller svenska aktier och kunskaper om aktiemarknaden, säger Söderfjell.
Bråket med Heiberg gjorde att Söderfjell satte hårt mot hårt och sa upp sig från firman i december.
– Vi hade olika uppfattningar om utformningen av en analysprodukt, förklarar Söderfjell men det slutade med att Heiberg fick igenom sin vilja.
– Eftersom Christen är chef var det han som vann, säger Söderfjell.
– Där får vi väl se någon gång i framtiden vem som hade mest rätt.
De båda var överens om att analysprodukten skulle förändras, men inte om hur.
Varken Heiberg eller Söderfjell vill kommentera mer exakta detaljer om hur deras uppfattningar skiljde sig.
– Det är en affärshemlighet för ABG. Det hör till ABG:s interna affärsdiskussioner, säger Söderfjell.
Föreslog Heiberg att ABG skulle bjuda de svenska storkunderna på mutresor eller liknande?
– Nej, nej, nej. Dumheter. Det var inte någonting åt det hållet över huvud taget. Sådant har ju ingenting med en analysprodukt att göra. Det handlade om betydligt mer ideologiska saker, säger Söderfjell.
Sa du nej till att infoga ”teknisk analys” i ABG:s analysrapporter till de svenska kunderna?
– Inga kommentarer.
– Söderfjell får säga vad han vill. Jag anser inte att vi ska debattera våra interna frågor via media, säger Heiberg på telefon från Frankrike där han är på affärsresa.
Heiberg har enligt Söderfjell en bakgrund inom finansiell rådgivning kring företagsköp och företagsfinansiering – det så kallade ”corporate finance”-området.
– Det säger sig självt att Heiberg inte är fullt ”up to speed” om hur sekundärmarknaden fungerar i alla avseenden, säger Söderfjell.
Sekundärmarknaden avser handel med aktier mellan investerare såsom aktiehandeln sker på Stockholmsbörsen. Detta till skillnad från primärmarknaden, det vill säga när ett företag ger ut nya aktier och säljer dem till investerare. Sådana aktieemissioner brukar corporate finance-rådgivare vara med och arrangera.
– Dessutom är Heiberg från Norge, och har väl inte full insikt i alla förhållanden och exakt hur kundrelationerna ser ut på den svenska aktiemarknaden, säger Söderfjell.
– Jag tror ju och hoppas att jag kan mer än Heiberg om svenska aktier, låt oss uttrycka det på det sättet.
– Dock kan han säkert lära sig, men det lär ta ett tag.
Söderfjell vill egentligen inte prata om saken offentligt.
– Jag vill inte gå ut och prata skit. Inte nu när vi äntligen klarat ut vår relation, och är på ”speaking terms”. Vi har sorterat ut våra meningsskiljaktigheter.
Efter uppsägningen i december lämnade Söderfjell sin anställning i mars, men han har fortfarande konsultuppdrag för ABG.
När Söderfjell var kvar på ABG rapporterade han direkt till Collier.
– Vi är fortfarande på ”speaking terms”, säger Söderfjell och indikerar att han kanske återvänder till firman som anställd fast med en annan roll.
– Det blir inte tillbaka till aktiesidan i alla fall. Och sedan är det ju inget religiöst med att jag skulle stanna på ABG, säger han och indikerar en övergång till en ny karriär som kapitalförvaltare.
– Det finns möjligheter. Nu är jag 43 år och har kanske den sista chansen att byta karriär.
– Jag för samtal med ett antal kontakter vid sidan om ABG.
Söderfjell har jobbat i 19 år med samma typ av jobb, på ”säljsidan” inom aktiehandel. Syftet är att ha täta kontakter med investerare och föreslå aktieaffärer för dem.
– Mentalt kände jag att jag hade svårt att motivera mig på slutet, säger Söderfjell.
Sedan han slutade formellt den 31 mars på ABG, har Söderfjell ett ”icke-konkurrens”-avtal, som innebär att han inom ett år inte får ta ett jobb på ”säljsidan” hos en konkurrent i branschen.
– Visst kan det hända att jag blir sugen på att jobba på säljsidan igen om ett år, säger han.
Söderfjell nämner som en parallell Martin Guri som tidigare jobbade på SEB men var i fjol på gång att starta en ny aktiefond med inriktning på utvecklingsländer.
De planerna avskrevs då Guri anställdes som aktiestrateg på Nordea.
År 2001 bildades ABG Sundal Collier i nuvarande form, då svenska mäklarfirman ABG Securities gick ihop med norska mäklarfirman Sundal Collier & Co.
ABG Sundal Collier är börsnoterat på Oslobörsen. Aktiekursen toppade kring 16 norska kronor förra sommaren, men har sedan dess fallit till cirka 8 norska kronor.
Mäklarfirman halverade sin vinst per aktie till 0,25 norska kronor första kvartalet i år, enligt resultatsiffror som presenterades 24 april.
– I jämförelse med utvecklingen på marknaden generellt, har det gått väldigt bra för oss såväl 2006, 2007 och i början av 2008, säger Collier.
ABG har ett värde på totalt 3-3,5 miljarder svenska kronor. Som jämförelse har svenska mäklarfirman Carnegie ett värde på 6-6,5 miljarder svenska kronor på Stockholmsbörsen.
ABG har tidigare pekats ut som tänkbar köpare av Carnegie. ABG äger 5,4 procent av Carnegie, men svenska finansmannen Mats Qviberg har sagt att ABG inte har råd att köpa Carnegie.
Collier och hans familj är största delägare i ABG med en ägarandel på knappt 10 procent som alltså är värd cirka 300 miljoner kronor.
Under onsdagen meddelade ABG att de anställt Magnus Tell som ny nordisk strategianalytiker. Han kom närmast från Arrowgrass Capital i London.
På Arrowgrass var Tell nationalekonomisk strateg inom kapitalförvaltningen. Innan dess arbetade han med strategi i många år på Deutsche Bank, bland annat på bankens tradingavdelning i London. Det skriver Affärsvärlden.
ABG:s Stockholmskontor gör en storsatsning på alternativa investeringar, så kallade ”strukturerade produkter”. Nyanställd chef för den avdelningen är Martin Fredriksson. Han kom från CB Asset Management och har fått en handfull nyanställda, välmeriterade medarbetare till sin hjälp.
ABG har tidigare uppmärksammats för att firmans 250 anställda fick dela på 850 miljoner kronor i bonus häromåret.
Realtid.se skrev i februari att firmans då knappt 300 anställda fick dela på 1 miljard kronor i bonus för år 2007. I Sverige fanns då cirka 70 av ABG:s anställda.
En norsk analytiker på ABG fick sparken häromåret för att ha kopierat en analys om telefonkatalogbolaget Eniro från amerikanska investmentbanken Morgan Stanley.
Norska investeraren Atle Lygren var kund hos ABG och krävde firman på miljardbelopp för spekulationsaffärer i norska telekombolaget Nera som gick snett.
ABG:s medarbetare Jarle Solem arbetade på firmans backoffice-avdelning, men fick sparken för att han ansågs ”farlig” efter en ”upphettad diskussion” i firman. Solem gick till en psykolog som konstaterade att han inte alls var farlig.
Aktiemäklaren Öivind Tesaker på ABG fick en dag vid 57 års ålder plötsligt besked om att han var för gammal, och fick sparken. När han åt en glass vid vattnet i Oslo, överräckte hans chef ett brev om saken. Det skrev Dagens Näringsliv år 2005. Tesaker fortsatte att gå till jobbet, men behandlades som en ”icke-person”. Tesaker fick senare rätt på alla punkter i norska arbetsmarknadsdomstolen.
ABG:s tidigare partner och mäklarchef Lars Erik Harnes blev också chockad över sin plötsliga uppsägning häromåret, men ingick en förlikning med ABG innan saken kom till domstol.
Alfred Berg var tidigare den högst ansedda mäklarfirman i Sverige. Där jobbade analytikern Michael Grundberg som alltid brukade vinna Affärsvärldens rankning av de bästa analytikerna. Han var särskilt duktig på aktier inom fordonsindustrin såsom Volvo.
Grundberg och kollegorna Klas Andersson och Anders Bråtenius hoppade av och bildade ABG Securities år 1997 (ABG=Andersson Bråtenius Grundberg). ABG slogs ihop med norska mäklarfirman Sundal Collier & Co år 2000/2001, där Sundals tidigare ägare fick 65 procent av den nya mäklarfirman.
Carl Palmstierna var en stjärna på amerikanska investmentbanken Goldman Sachs och började på ABG Sundal Collier i samband med sammanslagningen.
Är Palmstierna en viktig förklaring till ABG Sundal Colliers framgångar?
– Det har varit ett lagarbete, säger Collier.
Palmstierna är fortfarande anknuten till ABG som konsult.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.