Realtid

ABB-man lämnar Vattenfall och SJ

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 15 feb. 2005Publicerad: 15 feb. 2005

Peter Fallenius, tidigare vice vd på ABB Sverige, är häktad misstänkt för grova ekonomiska brott. Häktningen skedde bakom lyckta dörrar på måndagskvällen i Södra Roslags tingsrätt. Mannen är misstänkt för grov förskingring och grovt skattebrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt tvingas han avgå från styrelseposterna i statliga Vattenfall och SJ. I DN utpekades Peter Fallenius i november för att ha lotsat ABB-miljoner till British Virgin Islands för egen räkning.

Peter Fallenius, var styrelseordförande i ABB-bolaget Electro-Invest, och förde för åtta år sedan diskussioner med rumänska regeringen. Rumänska staten var beredd att betala drygt 5 miljarder för den skuld som ursprungligen kom från tändstickskungen Ivar Kreuger som lånade ut 27 miljoner dollar till den rumänska staten. 98 procent av summan skulle tillfalla ABB. ABB tvingas efter påtryckningar från den svenska regeringen acceptera en ersättning på endast 1,2 miljarder kronor. Men Peter Fallenius tecknade samtidigt ett avtal mellan Electro-Invest och företaget Chaville som styrs av Mihai Coptfas. Enligt DN fördes 1,8 miljoner vidare från Chaville till Peter Fallenius bolag Kropara, som också är registrerat på British Virgin Islands.

ABB:s utredning som blev klar våren 2004 skickades sedan vidare till Ekobrottsmyndigheten som då hade inlett en undersökning.

Alla berörda i fallet har belagts med yppandeförbud och på Ekobrottsmyndigheten vill man varken bekräfta eller dementera att häktningen har att göra med Rumänienpengarna.

– Det är sannolikt att misstanken om förskingring är kopplad till det, men jag vet inte säkert. I vår internutredning kan det finnas misstanke om brott, men vi kom inte längre i vårt eget utredningsarbete, säger ABB:s informationsdirektör Ingalill Östman till TT.

DN-artiklarna väckte kritik från vänsterpartiets representanter i näringsutskottet, Lennart Beijer och Gunilla Wahlén, som krävde Fallenius avgång.

Efter ett drygt års tystnad kommer ett sex rader långt pressmeddelande från näringsminister Thomas Östros med formuleringen ”En styrelseledamot i Vattenfall och SJ avgår på egen begäran”.

– Jag välkomnar ledamotens avgång. Ett statligt bolag kan inte ha en styrelseledamot som är häktad, misstänkt för allvarlig ekonomisk brottslighet, säger näringsminister Thomas Östros i pressmeddelandet.

ANNONS

Har han avgått självmant eller fått påtryckningar från SJ:s styrelse?

– Hur det har gått till i detalj kan jag inte säga, men det rör sig om en principöverenskommelse som man brukar träffa när någon häktats eller misstänks för brott, säger Ulf Adelsohn, styrelseordförande i SJ, till Realtid.se.

Kammaråklagaren Martin Tidén har nu fram till den 25 februari på sig att väcka åtal mot Peter Fallenius

Realtid.se/TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]