Ekobrottsmyndigheten satte fler skurkar bakom galler än någonsin. Under 2006 utdömdes 5019 månader i fängelsestraff, eller 418 år, kan Realtid.se avslöja.
418 år i fängelse – och näringsförbud

Mest läst i kategorin
Insiderhärvan har varit en medial braksuccé för nedläggningshotade EBM. Den pågående härvan är bland de största ekobrottsutredningarna i svensk kriminalhistoria.
Samtidigt står insiderfifflare bara för en bråkdel av den totala ekonomiska brottsligheten. Vanligast är skattebrott och bokföringsbrott.
– Mycket av det arbete vi gör hörs och syns inte i media, säger Eva-Lisa Lennstrand, presschef på EBM.
Enligt myndighetens generaldirektör Gudrun Antemar har mycket av resurserna fokuserats till den allvarliga och grova brottsligheten, även med kopplingar till annan grov kriminalitet.
EBM har misslyckats i flera fall. Trustor och Prosolvia är två kända exempel. Utredningen mot finansmannen Johan Björkman lades ned. Han tog mycket illa vid sig av den mediala uppmärksamheten. Han dog den 12 februari i år.
Realtid.se har därför granskat myndighetens resultat under 2006. Mest spännande är just att antalet utdömda fängelseår uppgår till 418 år. Det synliggör den bistra, hårda världen en ekobrottsling kan vänta sig.
Att Skandias Lars-Erik Petersson, som var svenskt näringslivs verkliga tungviktare, dömdes till två års fängelse känner de flesta till. Han gör också sällskap av Ola Ramstedt bakom fängelsegallret.
Däremot är det få svenskar som vet att bilhandlaren Jörgen Forsén i Kungsbacka just nu avtjänar fem års fängelse för att ha försökt blåsa staten på 11 miljoner kronor i momspengar på importerade bilar från Tyskland. Dessutom väntar fem års näringsförbud när han kommer ut.
Monacosvensken Henrik Stigell, tidigare fondmäklare hos Erik Penser, dömdes till tre års fängelse för grova skattebrott. Åtalet är avgränsat till affärer gjorda under 1999, bland annat vinster på 13 Mkr i aktiehandel som han inte deklarerat samt en överföring av aktier värda 96 Mkr till skatteparadis. Domen är överklagad.
Med hjälp av Skatteverket gjordes en räd mot svarta pengar i bemanningsbranschen. Det ledde till att 200 personer brottsanmäldes och flera fick fängelsestraff.
Ungefär samtidigt dömdes researrangören Easy Jets vd Robert Peric till två och ett halvt års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
Ett annat exempel är ”Blood diamonds”-målet, ett ekomål där tre personer förde in oriktiga tillgångar i flera skalbolag för att kunna plundra bolagen på kontanter. De falska tillgångarna bestod bland annat av diamanträttigheter från Sierra Leone. Tillsammans fick de åtta års fängelse.
Under 2006 handlade det om drygt 700 personer som dömdes för grov ekonomisk brottslighet.
Utredningar kan ofta pågå under flera år.
– Tyvärr kan inte allting gå snabbt, säger Gudrun Antemar i en intervju med Svenska Dagbladet.
Inom EBM finns närmare 400 specialutbildade åklagare, poliser, revisorer och andra specialister.