<pufftextlänk>Aldrig har det satsats så mycket pengar i Formel 1 som nu.</pufftextlänk> När tobaksmärkena i flera länder tvingades bort från banan trodde många att det skulle bli tufft för bilsporten. Men satsningarna har istället ökat och sporten beräknas omsätta drygt 40 miljarder i år.
40 miljarder satsas i årets Formel 1

Mest läst i kategorin
Formel 1 har ansetts vara världens dyraste sport. För att ha en bil som kan mäta sig med de allra bästa krävs det stora investeringar i utvecklings- och tillverkningskostnader inklusive kraschtester, flygfrakter med mera.
Enligt Lars Österlind, som varit domare i flera Formel 1-tävlingar och är Sveriges representant i Internationella Bilsportsförbundet, har det aldrig satsats så mycket pengar i sporten som nu.
– Vi räknar med att Formel 1 teamen kommer att omsätta 20 miljarder kronor i år, men för fem år sedan var det mindre än hälften av det. Den stora skillnaden är att bilfabrikerna har gått in och sponsrat stallen mycket mer nu, säger Lars Österlind.
Enligt Lars Österlind står Ferrari och Toyota för nära hälften av pengarna.
Om man ska räkna på vad hela sporten omsätter så tillkommer det biljettintäkter på 200 till 300 miljoner per tävling samt Fomula One Managements, FOM, intäkter från tv-rättigheterna och reklamintäkterna på banorna.
– Hur mycket FOM omsätter vet ingen riktigt, men det är nog i ungefär samma storlek som teamen tillsammans. Det innebär att Formel 1 omsätter drygt 40 miljarder kronor i år, säger Lars Österlind.
För några år sedan sjönk tittarsiffrorna. Samtidigt påverkades sporten negativt på grund av världsekonomins nedgång. Det blev svårt att få in sponsorpengar. Nästan alla team hade tidigare tobaksbolag som sponsor. När det beslutades att tobaksbolagen inte fick sponsra bilarna i vissa länder var det en del som befarade en stor nedgång i branschen. Men sponsorpengarna ersattes snabbt av andra intressenter.
– Formel 1 är toppen av alla bilsporter. Med tittarsiffror på runt en miljard per tävling är det inte konstigt att sporten snart kunde locka till sig andra sponsorer, säger Lars Österlind.
Enligt Sveneric Eriksson, som tillsammans med Staffan Svenby tidigare var Ronnie Petersons manager och som nu är författare och bilsportsexpert, har tobaksbolagen trots allt inte släppt greppet om sporten. Det är fortfarande bara i vissa länder som tobaksbolagen stängs ute.
– Philip Morris med sitt märke Marlboro har blivit starkt kopplat till Ferrari. I vissa länder tvingades de täcka över sin reklam, men företaget har fortsatt att vara med och sägs ha täckt förarnas löner, säger Sveneric Eriksson.
Michael Schumacher som länge varit herre på täppan har en inkomst på 60 miljoner dollar eller 437 miljoner kronor, enligt Forbes senaste ranking av de mest betalda sportatleter i världen.
Sveneric Eriksson menar att lönerna för förarna skjutit i höjden rejält.
– Ronnie Peterson hade en lön på runt 1,4 miljoner kronor, säger han.
Men Schumachers dominans visade sig inte vara bra för bilsporten. När Michael Schumacher nästan alltid vann dalade intresset bland åskådarna. Sedan dess har tittarsiffrorna ökat igen. I år körs 18 deltävlingar och än så länge leder spanjoren Fernando Alonso.