Oljeätande bakterier klämmer ut det sista ur sinande norska oljefält. En norsk forskare har hittat den bästa sorten.
4 procent mer olja – tack vare bakterier

Mest läst i kategorin
Testvinnare blev bakterien NSPB – Non Surfactant Producing Bacteria.
– Den ökar utvinningsgraden med 4,2 procent, säger forskaren Christian Crescente vid Norges tekniska högskola, NTNU i Trondheim.
Varje procentenhet som kan vinnas är värd 300 miljarder kronor för Norges oljefält.
Utvinningsgraden i norska oljefält har ökat från 35 procent på 1990-talet till 46 procent i dag. Målet är 70 procent.
Bakterierna tillförs i vatten som pumpas ner i havsbottnen för att trycka ut den olja som inte pyser upp av sig själv.
– Bakterierna sänker ytspänningen så att oljan rinner ut lättre, säger Christian Crescente.
Den lilla mängd olja bakterierna sätter i sig bryts ner till gaser som ökar trycket så att oljan lättare pyser ut. Dessutom luckras det porösa berget där oljan finns upp.
– Man kan säga att flodfåran för oljan ändras.
Nu vill Christian Crescente förstå mer om hur bakterierna påverkar oljan. Det gäller att hitta bakterier som fungerar väl och klarar de höga temperaturerna.
– Oljan är mellan 80 och 120 grader varm. Då dör många bakterier.
Men kokar inte vattnet vid 100 grader Celsius?
– Nej, trycket är för högt.
Finns det ingen risk för att bakterierna förstör oljan?
–Nej, de äter så lite. Reservoarerna fungerar som egna ekosystem. Med rätt temperaturer och kontrollerad tillförsel av näring kan vi styra tillväxten, säger Christian Crescente.
Metoden kallas MIOR, Microbial Improved Oil Recovery, och används redan i de norska oljefälten av oljebolaget Statoil.
– De har använt sig av bakterier flera år, men har inte berättat hur det gått.