Realtid

30 månaders uppgång att vänta

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 feb. 2009Publicerad: 09 feb. 2009

Stockholmsbörsen steg med kraft i slutet av förra veckan, där vi också fick ett flertal bolagsrapporter, som marknaden reagerade positivt på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är ett tydligt tecken på att marknaden redan tidigare tagit ut de negativa förväntningarna och att många aktörer väntat på köplägen. Omsättningen steg också i slutet av veckan.

En annan anledning till den snabba uppgången är att de aktörer som positionerat sig för fortsatt nedgång vände sina positioner och hjälpte därmed till att driva på index uppåt.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande.

Tidigare har vi ju också fått positiva signaler från marknaden via högre kursbottnar i många aktier som visar att de har vänt upp i en långsiktig uppgångsfas. Vi väntar nu på allt fler positiva signaler under våren för att blicka allt högre under 2009 och 2010.

Marknaden står inför en uppgång på upp mot 30 månader, men det spelar i dagsläget ingen större roll hur länge uppgången varar. Det viktiga är att vi hänger på de aktier som visar att de vill uppåt med marknadens benägna köpkraft.

OMXS 30 index (670,54) skapade en högre botten vid 592 den 21 och 23 januari i år och denna högre botten var den första positiva signal som vi kan hänga upp en trolig uppgång på. Fortfarande gäller att så länge 592-nivån håller finns det anledning att sikta allt högre under de kommande månaderna.

Nästa positiva signal fick vi i fredags (6 feb) då index stängde över 661. Stängningskursen på 670,54 ger oss anledning att sikta ännu högre den närmaste tiden. Det är toppen från den 7 januari vid 704 som är aktuell för ett test. Sedan utgör hela intervallet 704-722 ett viktigt stöd och det är först om index stänger över 722, som ytterligare en ny positiv signal är på plats.

Nu räknar jag inte med att index drar iväg mot riktigt höga nivåer ännu, då det vanliga i vändningslägen är att index slår kraftigt fram och tillbaka, ungefär på det sätt vi sett sedan slutet av november månad 2008. Det viktiga är att vi hela tiden bevakar index och ser om det skapas allt högre bottnar. Om detta sker är det inga problem att sikta högre.

ANNONS

I ett större perspektiv är det under de första 4-5 månaderna index ska lägga grunden till en mycket stark utveckling och uppgång under de kommande åren. Många förväntar sig att börsen ska fortsätta nedåt till allt lägre nivåer redan nu men jag räknar med att vi sett första delen av en långsiktig nedmontering, vilken bör ta upp mot 10 år att genomföra.

Det betyder att jag räknar med att vi får en ny period av ”elände” men att den ligger några år fram i tiden. Vi ska hinna bygga upp nya mekanismer som sätter marknaden och samhället under press längre fram. Nedmonteringar tar sin tid och det finns stora krafter som nu gör i stort sett allt för att få igång hjulen igen. Det vore ju konstigt om man inte lyckades med de resurser som man nu ställer till förfogande.

Men man lägger samtidigt grunden för nästa period av nedmontering genom bland annat högre inflation och därmed högre räntor under nästa år. Vi ser ju hur snabbt penningmängden ökar i första hand i USA men även i Europa och hur obligationsräntorna drar sig ned mot mycket låga nivåer och bygger för en dramatisk vändning i nästa skede.

Electrolux B (70,00) kom med sin rapport under förra veckan och den bekräftade de dåliga förutsättningar som marknaden diskonterat i nedgången från rekordnoteringen 184 kronor den 24 april 2007. Aktien föll till 52,00 kronor, som lägst den 24 oktober 2008. Nedgången på 71,7 procent speglade mer än väl det elände marknaden förväntat sig för bolaget.

Måndagen den 2 februari var aktien ned till 58,75 kronor och skapade en högre botten i relation till lågpunkten vid 52,00 kronor, från i höstas. Därmed fick vi en stigande trend som nu lyfter aktien till motståndet vid 78,00 kronor. Detta motstånd räknar jag med ska brytas på sikt och övergå till att tjänstgöra som stöd i det att aktien kommer att söka sig upp mot allt högre nivåer, där 104 kronor är ett delmål i den långsiktiga utvecklingen.

Volvo B (40,60) kom med en rapport som var bättre än marknaden förväntat sig och köparna var på plats direkt och de som tagit position för fortsatt nedgång vände sina positioner snabbt, vilket ledde till en kraftig uppgång.

Rekordnoteringen vid 153 kronor kom in den 13 juli 2007 och lägsta noteringen såg vi den 21 november 2007 vid 29,10 kronor. Marknaden tycktes nu räkna med att en nedgång på 81,0 procent som mest väl speglade det negativa signaler som bolaget förmedlade för de kommande månaderna.

Nu, den 26 januari, var aktien ned till 30,50 kronor som lägst och det innebar att vi fick en högre botten jämfört med lågpunkten från i höstas och vi kan därmed beskriva trenden som stigande.

ANNONS

Volvo står nu inför en långsiktig uppgång, som kan ta aktien högt men inledningen kommer med stor sannolikhet att skapa stora kurssvängningar under våren innan det hela stabiliserats och allt fler agerar på köpsidan.

Närmast är det motståndet vid 46,00 kronor, som ska testas och sedan brytas innan aktien fortsätter till delmålet 56,00 kronor och på sikt tar sig högre upp. Vi kan vara positiva så länge trenden är stigande och i den positiva tolkningen är vi självklart observanta på eventuella trendbrott framöver. Det är ju trots allt marknaden som visar oss vägen genom sitt agerande.

Skanska B (76,25) är i en långsiktigt fallande trend som nu håller på att slå om till att bli en långsiktigt stigande trend. Vi har en högre botten efter lägsta noteringen vid 53,25 kronor den 21 november 2008. Den 23 januari kom den högre botten vid 65,50 kronor som gav oss den signal vi vill se när det hela håller på att vända. Därmed var trenden stigande för första gången sedan sommaren 2007. Det var den 4 juni 2007 som Skanska noterade 165,50 kronor som högst och sedan dess har aktien fallit med 67,8 procent.

Närmast är det motståndet vid 81,00 kronor som ska göra sitt jobb genom att stoppa aktien tillfälligt. När vi sedan på sikt för ett genombrott av detta motstånd är aktien inne i en långsiktigt stigande trend som kan lyfta vidare mot höga nivåer, där 90,00 kronor utgör ett delmål på vägen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]