Boprisbarometern: Optimismen fortsatt stor

Publicerad
Uppdaterad

Optimismen om stigande bostadspriser är fortsatt stor och så pass många som 53 procent tror att priserna kommer öka på ett års sikt, även om optimismen sjönk något under maj månad. Det visar Länsförsäkringars senaste Boprisbarometer.

Realtid.se

–Det råder en allmän övertygelse bland hushållen om att bostadspriserna kommer att stiga framöver. Riksbankens nyligen sänkta styrränta och deras indikationer på kommande sänkningar under året, tillsammans med en förbättrad makroekonomisk situation och förväntade reallöneökningar, bidrar till de positiva vibbarna, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar i en skriftlig kommentar.

Länsförsäkringars Boprisbarometer backade med 2 enheter mellan april och maj månad till 46 procentenheter. Men nedgången är ytterst marginell och andelen svenskar som tror på högre bostadspriser har konsekvent ökat under det senaste halvåret och ligger nu stabilt på höga nivåer.

–Efter den första räntesänkningen på åtta år ser många nu ljuset i tunneln och vi märker att allt fler bostadsköpare vågar slå till. Med sommarvärmen ökar även temperaturen på bostadsmarknaden och vi förväntar oss att bostadspriserna stiger med omkring 5 procent fram till årsskiftet, samtidigt som antalet bostadsförsäljningar ökar markant, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i sin presskommentar.

Annons

De ljusa utsikterna är starkast i Sydsverige (Skåne och Blekinge), där Boprisbarometern ökade från 49 till 57 procentenheter i maj månad. Det betyder att nästan 60 procent fler hushåll i Skåne och Blekinge tror på högre bostadspriser om ett år, jämfört med andelen som tror på det motsatta.

Mellan kvinnor och män föreligger påtagliga skillnader. Nedgången i den övergripande boprisbarometern drivs av lägre optimism bland kvinnor. Mellan olika ålderskategorier sticker 50–64-åringarna ut med påtagit ljusa utsikter om de kommande bostadspriserna. För denna åldersgrupp uppgår Boprisbarometern till 55, en ökning med 1 enhet under maj månad.

Annons