Finans Nyhet

Bonnesen fick info redan 2013

Taggar i artikeln

Birgitte Bonessen Swedbank
Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ska ha informerats redan 2013 om att banken varit inblandad i Magnitskij-affären.

Camilla Jonsson

Det rapporterar SVT.

SVT har tagit del av innehållet i interna dokument som visar att Swedbank i Estland utredde kopplingar till den så kallade Magnitskij-affären redan 2013. Ändå finns det uppgifter som pekar på att det så sent som hösten 2018 fortfarande fanns kunder med Magnitskij-kopplingar kvar i banken.

Swedbanks nuvarande vd i Estland, Robert Kitt, bekräftar för den estländska dagstidningen Postimees att det gjordes en utredning redan 2013. Men han vill inte ytterligare kommentera vilka åtgärder som vidtogs.

Annons

Men enligt ”källor från den aktuella tiden” skickades den interna rapporten till Birgitte Bonnesen, som då var chef för Swedbanks baltiska verksamhet.

Även Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, bekräftar för Postimees att det gjordes en utredning redan 2013. Men han vill inte ytterligare kommentera vilka åtgärder som vidtogs.

– Vi har många saker i huset som vi offentligt inte kan prata högt om.

Annons

Uppgifterna om kopplingar till Magnitskij-fallet ska även ha funnits med i den hemliga internrapport som togs emot av Birgitte Bonnesen 2018. I utredningen uppmanas bankens ledning att göra sig av med alla kunder som är kopplade till Magnitskij-fallet.

Den amerikanske finansmannen Bill Browder – vars stulna pengar den ryske revisorn Sergej Magnitskij sökte efter när han själv häktades och sedermera avled i häktet 2009 – kände inte till att Swedbank hade uppgifter om kopplingar till den döde revisorn redan 2013.

–Jag skulle ha antagit att de hade agerat mycket, mycket tidigare om de hade den informationen”, säger finansmannen Bill Browder till SVT.

Annons

På torsdag i denna vecka har Swedbank årsstämma.

Annons