FinansNyhet

Bolagen som prisas för årets bästa årsredovisning

Vinnarna av Sveriges bästa årsredovisning 2017. Foto: FAR.
Publicerad

Axfood, Bulten och Balco prisas för bästa svenska årsredovisningar. Dessutom tillkom en fjärde pristagare i en ny kategori. Det står klart när tävlingen Sveriges bästa årsredovisning 2017 avgjorts. 

Realtid.se

Tävlingen som arrangeras av FAR, Nasdaq Stockholm, Sveriges Finansanalytikers Förening och Sveriges Kommunikatörer avgjordes under tisdagseftermiddagen.

Sammanlagt korades fyra vinnare. Axfood i klassen Large Cap. Bulten i klassen Mid Cap och Balco i klassen Small Cap. Vid sidan av dessa prisbelönades också Billerudkorsnäs i den nya klassen Årets bästa design, skriver branschorganisationen FAR i ett pressmeddelande.

Vinnare i klassen Large Cap är Axfood. Företaget har enligt juryn tagit fram en årsredovisning med toppbetyg inom alla områden. Bolaget har tagit fram en berättelse som skapar intresse, ger fördjupad förståelse av verksamheten och som presenterar alla de väsentligaste värdedrivarna på ett bra och pedagogiskt sätt.

Annons

– Jag är jätteglad och stolt över priset som tillfaller hela teamet och många på Axfood. Vi vill att årsredovisningen ska vara ett matnyttigt uppslagsverk och har därför ett omfattande strategiavsnitt för att kapitalmarknaden ska kunna bedöma vår framtida utveckling, säger Cecilia Ketels, Head of IR, i en kommentar till priset. Se Axfoods årsredovisning. 

Vinnare i klassen Mid Cap är Bulten. En värdig vinnare enligt juryn med en god balans mellan texter, bilder, diagram och andra illustrationer har bolaget tagit fram en lättillgänglig – men ändå heltäckande beskrivning av sin verksamhet. Att bolaget också har ett av de absolut bästa riskavsnitten gjorde juryns val relativt enkelt i denna klass. Se Bultens årsredovisning. 

– Vi är så stolta över det här priset. För oss är årsredovisningen en viktig tillgång i all vår kommunikation. Den ska vara enkel och rolig att läsa för alla som vill veta mer om oss, säger Kamilla Oresvärd, kommunikationschef Bulten.

Annons

Vinnare i klassen Small Cap är Balco. En årsredovisning med ambitioner och omfattning som man vanligen finner bland börsens betydligt större bolag skriver juryn i sin motivering. Förutom att årsredovingen har ett kortfattat stringent språk med bra balans mellan text och bild lämnas även utförlig information kring marknad, konkurrenter, medarbetare och order – vilket är ovanligt bland börsens mindre bolag. Sammantaget har bolaget tagit fram en utmärkt årsredovisning utan egentliga svagheter. Se Balcos årsredovisning 

– Vi är överraskade, glada och stolta. Vi har tagit hjälp av proffs som har erfarenhet av att producerat årsredovisningar. Det var viktigt för oss. Man jag tror samtidigt att man inte får checka ut själv utan fortsätta vara engagerad och hjälpa till under tiden den tas fram säger Fredrik Hall, CFO Balco.

Vinnaren av den nya prisklassen årets bästa design är Billerudkorsnäs som enligt juryn har formgivit en årsredovisning som andas långsiktighet, innovation och framtidstro. Designen är inbjudande och har en väldisponerad struktur som underlättar för investerare och analytiker att ta del av både övergripande och fördjupad information. Bolagets hållbarhetsredovisning genomsyrar helheten och presenteras med ett stilrent bildspråk och en design som tydligt kopplar till finansiella mål och nyckeltal. Se Billerudkorsnäs årsredovisning

Annons

– Jätteroligt Ett fokuserat arbete har nu burit frukt. Vi har arbetat mycket med formspråket och det är kul att det uppmärksammas. Stort tack till alla som bidragit till årsredovisningen, Peder Haaber-Bernth, koncernredovisningschef Billerudkorsnäs.

Tävlingen Sveriges bästa årsredovisning arrangeras varje år i syfte att stimulera företag att förbättra och utveckla sin externa kommunikation.

Juryn som bedömt 2017 års årsredovisningar består av Nils Liliedahl, Sveriges Finansanalytikers Förening, Anders Haskel, fristående analytiker och journalist, Pontus Herin, journalist och Annica Gerentz, kommunikationskonsult.
 
Samtliga årsredovisningar från svenska aktiebolag noterade på Nasdaq Stockholm på listorna stora bolag (Large Cap), medelstora bolag (Mid Cap) och små bolag (Small Cap) har granskats. I år har juryn särskilt beaktat årsredovisningens omfång och innehåll, den nya revisionsberättelsen – andra året och hållbarhetsrapport.

År 2017 bytte tävlingen namn till Sveriges bästa årsredovisning från att tidigare gått under namnet Bästa redovisning. Nytt pris för i år är pris för årets bästa design.

Annons