Robert Boije, SBAB, kalkylränta
Robert Boije, chefsekonom på SBAB och gästkrönikör på Realtid. Foto: SBAB
Bank

Boijes genomslag – tre banker sänker kalkylräntan

Två veckor efter att Realtids krönikör Robert Boije skrev att det borde finnas utrymme för bankerna att sänka kalkylräntorna, har nu tre banker gjort just det.

Uppdaterad 2021-05-27
Publicerad 2021-05-27

"Sett till att boräntorna är så låga idag förefaller således risken vara mycket liten för både låntagarna och bankerna med en sänkning av kalkylräntorna till 5 procent. Analysen i vår rapport visar att en sänkning av kalkylräntan från dagens 7 till 5 procent skulle ge ytterligare 21 000 unga vuxna i Sveriges tre storstadsområden möjlighet att köpa en etta," skrev Robert Boije i inlägget som publicerades här på Realtid den 12 maj

Tidigare i veckan gick Skandiabanken ut med att man sänker kalkylräntan på bolån, från 6,5 till 6 procent. Och i dag meddelade även Länsförsäkringar att man sänker kalkylräntan från 7 procent till 6 procent.

En sänkt kalkylränta innebär att låntagare, beroende på amorteringsnivå, potentiellt skulle kunna låna större belopp och att fler kan få möjlighet att få ett bolån.

– Mycket pekar på låga räntor under en lång tid framöver och då känns det bra att vi kan anpassa våra kalkyler efter det. Och enligt våra analyser innebär sänkningen till 6 procent att kunden fortfarande har god marginal att klara en räntehöjning om räntorna skulle stiga, säger Sven Eggefalk, vd på Länsförsäkringar Bank.

Kalkylräntan är den ränta som låntagare ska klara av att betala för bostaden när banken gör en beräkning på hushållets ekonomi.

Handelsbankens kalkylränta ligger på 7,5 procent.

– Men vi kommer i dagarna att kommunicera en sänkning till en nivå som ligger i linje med de flesta övriga aktörer, säger David Haqvinsson, vd för Handelsbankens bolåneinstitut Stadshypotek till DI i torsdagens tidning.

Robert Boije är glatt överraskad över bankernas snabba reaktion.

– Roligt att bankerna så snabbt agerade på mitt förslag. Detta kommer att göra skillnad.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in