Eirik Winter, Nordenchef BNP Paribas. Foto: BNP Paribas
Bank

BNP Paribas bävar inför den mörka hösten

Det är för starkt att tala om en bubbla – men osäkerheterna är stora just nu enligt BNP Paribas Nordenchef Eirik Winter. Både börsen och M&A-aktiviteten kan enligt honom få en törn när den hårda verkligheten sätter in i höst-vinter.

Uppdaterad 2020-08-17
Publicerad 2020-08-13

Börsens kraftiga återhämtning sedan det stora tappet i våras får många att tala om en bubbla. Exempelvis hedgefondförvaltaren Sean George i en intervju med Realtid tidigare i veckan, där han särskilt pekar ut FAANG-bolagen – de teknikintensiva jättarna Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google.

BNP Paribas Nordenchef Eirik Winter håller inte riktigt med.

– Det är lite starkt att tala om en bubbla. Jag kan tänka mig att börsen studsar tillbaka när den mörka verkligheten kommer tillbaka i oktober-november och i vinter. När de reala effekterna börjar visa sig, säger Eirik Winter.

Så man ska vara försiktig med att sätta pengarna på börsen?
– Det som väger emot är frågan om var man annars ska sätta pengarna. Räntorna är historiskt låga och då kommer aktier fortfarande att vara väldigt attraktiva.

Eirik Winter påpekar att det finns mycket pengar i systemet. Delvis uppblåst av enorma stödpaket. 

– Men det finns också privata pengar i riskkapitalbolag och så har vi pensionsbolagen. Utbud och efterfrågan kommer att driva priserna.

Under sensommaren har det börjat röra sig på M&A-marknaden. Under torsdagen gick Embracer ut med åtta förvärv på ett bräde. Nolato har gjort ett förvärv på 2 miljarder kronor. Och Nordic Capital har förvärvat finska låssystem-bolaget Iloq.

– Jag tror att dels behöver folk fatta tuffa beslut om sin business, till exempel avknoppa delar som inte tillhör kärnan i verksamheten. Dels kommer alla som har varit underinvesterade i teknik att behöva se över det. Jag tror att det kommer att leda till en hel del diskussioner om sammanslagningar och samarbeten.

Om vi får se en V-formad come back för ekonomin tror Eirik Winter att M&A-aktiviteten sätter fart. Blir det däremot en svacka senare i höst leder det till en större försiktighet. Själv tror han snarare på ett K, att vissa sektorer stiger kraftigt medan andra släpar efter mer än normalt.

För BNP Paribas egen del har man många nöjda kunder. Det visar inte minst den årliga stora undersökningen från analysföretaget Extel. 

Exane BNP Paribas (Exane BNPP) och UBS var enligt mätningen Europas främsta finansanalysfirmor under början av covid-19-krisen. Exane är en del av BNP Paribas som sysslar med aktieförsäljning och analys. Bolaget finns representerat i Stockholm. 

Extel gör i sin tur årliga undersökningar av finansbranschen. I år har den slagits ihop med Institutional Investors europeiska ranking. 30 000 portföljförvaltare och analytiker från över 1 200 europeiska institutioner deltog i undersökningen. De röstade på de ledande finansfirmorna under en period som som slutade den 17 april.

– Det är den viktigaste rankingen som görs varje år. Vi har legat bra till länge. Det är våra kunder och konkurrenter som tycker till, säger Eirik Winter.

I en lista över de bästa individuella analytikerna toppar Extel BNP Paribas följt av BofA Securities (Bank of Americas investmentbankdel) och UBS.

När det gäller "corporate access" toppar Kepler Chevreaux. 

Platsannonser

Logga in