Finans Nyhet

Bloomberg: Sverige har flest noterade bolag i EU

Taggar i artikeln

Jonas Ström
ABG Sundal Colliers, Jonas Ström. ABG Sundal Colliers, Jonas Ström.
ABG Sundal Colliers vd Jonas Ström.
Publicerad

Sverige har nu nästan 1 000 listade bolag vilket placerar det i den europeiska toppen framför stornationer som Tyskland och Frankrike.

Finwire

Det intressanta i sammanhanget är att över 80 procent är småbolag med marknadsvärden på under 1 miljard dollar, motsvarande cirka 8,7 miljarder kronor. Det framgår av sammanställd data från Bloomberg.

Investmentbanken ABG Sundal Colliers vd Jonas Ström säger att småbolagens dominans har att göra med den mindre besvärliga regleringen och breda investerarbasen.

Sverige har ett ”unikt ekosystem av investerare. Här finns det många mindre professionella investerare som inte behöver transaktioner på 100 miljarder euro utan är glada med en på 50 miljoner euro”, säger Jonas Ström till Bloomberg.

Annons

De många noterade bolagen i Sverige, som är resultatet av också många nynoteringar, har fått de internationella mäklarfirmorna att börja engagera sig mer i regionen. Senast har JP Morgan Chase beslutat att flytta sitt nordiska investment banking-team från London till Stockholm.

Annons