Ekobrottsmyndighetens entrédörr.
Ekobrott

Bloggare åtalas för marknadsmissbruk

EBM har väckt åtal mot två män som lämnat investeringsrekommendationer på Redeye och kommenterat dessa på Placera.nu, DI börssnack och på Facebook. "Analyserna har gett ett initierat och seriöst intryck men har i själva verket varit vilseledande", säger åklagaren Jan Leopoldson.

Uppdaterad 2018-10-04
Publicerad 2018-10-04

Ekobrottsmyndigheten har idag torsdag åtalat två yngre män vid Stockholms tingsrätt för grov otillbörlig marknadspåverkan, enligt ett pressmeddelande.

Männen försvaras av de rutinerade försvarsadvokaterna Henrik Olsson Lilja från Advokatfirman Althin samt Leif Gustafson från Advokatgruppen.

Männen ska under en vecka i november 2015 ha handlat i Pexa-aktien, Delta Minerals, Pallas Group, Zenergy, SpiffX AB, Fastout AB, Oboya Horticulture Industries och Adcitymedia.

En av männen som misstänks även för ytterligare en åtalspunkt av otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott, för handel i Cell Impact under oktober 2015 samt Raybased AB under januari 2016.

Männen ska, enligt åklagaren, systematiskt, och under längre tid, ha tryckt upp aktiekurserna i dessa tio bolag på marknadsplatserna Aktietorget och Nasdaq/First North för att sedan dumpa sina aktieinnehav. De har, enligt åklagaren, tjänat 900 000 kronor på sina aktieaffärer.

De åtalade har under påhittad signatur publicerat investeringsrekommendationer på finanssajten Redeye och sedan kommenterat dessa på olika aktieforum på webben såsom Placera.nu och DI börssnack.se samt i slutna Facebookgrupper. Syftet har enligt åklagaren varit att påverka aktiekursen för att själva göra en olaglig vinst.

– Analyserna har gett ett initierat och seriöst intryck men har i själva verket varit vilseledande, partiska och haussande i syfte att olagligt tillskansa sig vinst på börsen, säger kammaråklagare Jan Leopoldson vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

EBM skriver att förundersökningen visar att de köpt på sig betydande mängder aktier på Aktietorget och Stockholmsbörsen Nasdaq/First North före publiceringen av investeringsrekommendationerna och därefter omgående sålt av sina aktieinnehav. Aktiekurserna har i vissa fall efter publiceringen stigit med över 100 procent.

– Utredningen visar att de båda männen i analyserna bland annat föreslagit riktkurser för aktierna som helt saknat verklighetsförankring och som de själva inte har avsett att följa, säger Jan Leopoldson.

Det här är det andra bloggmålet som kommer att prövas av svensk domstol. I det tidigare så kallade ”bloggärendet” dömdes två läkarstudenter i hovrätten för kursmanipulation på likande sätt som i det aktuella åtalet.

– Även detta mål visar att sociala medier används för att påverka aktiekurser, säger Jan Leopoldson.

Vittnesförhör ska hållas med Martin EK på Aktietorget, Eldin Koszica på Nasdaq samt Peter Benson. Benson ska höras om aktieanalyserna för att styrka att dessa varit haussade eller partiska eller i övrigt vilseledande.

Platsannonser

Logga in