Finans Nyhet

Bitcoin: Bitrefill dubblar omsättning, vänder till vinst 2020

Taggar i artikeln

Bitcoin
Foto: Bitrefill
Publicerad
Uppdaterad

Fintech-bolaget Bitrefill, som låter bitcoin-ägare köpa presentkort till e-handel ska för första gången bli lönsam på årsbasis i år. Finansiella tjänster är nästa steg, säger bolagets medgrundare och vd Sergej Kotliar till Realtid.

Marlene Sellebraten

Det spelar i grunden ingen roll var man står i frågan om bitcoins livsberättigande, om man nu anser att bitcoin är en världsförbättrare (Läs Trijo News Martin Byströms krönika här), eller något som istället bara ha ett värde i Mumindalen (Läs Realtids Per Lindvalls replik här). Det kvarstår att bitcoin redan idag omsätter miljardbelopp globalt. Betaltjänstebolaget Squares person-till-person-tjänst Cash App omsatte 528 miljoner dollar under första kvartalet 2020, varav 306 miljoner dollar kom från Bitcoin (motsvarande cirka 2,6 miljarder kronor). Vinstandelen från bitcoin var däremot betydligt blygare och uppgick till 7 miljoner dollar (cirka 59 miljoner kronor), av totala 183 miljoner dollar, rapporterar Cointelegraph.

Bitcoin är kanske långt ifrån att kunna vara en valuta, men det omsätter tveklöst mycket pengar.

Att bolag som Square är verksamma inom bitcoin är ett positivt tecken för hela branschens tillväxt, enligt Sergej Kotliar, medgrundare och vd i Bitrefill, vars affärsmodell går ut på att låta bitcoin-ägare köpa presentkort med bitcoin som sedan kan användas i vanliga e-handelsbutiker. Bitrefill erbjuder idag denna tjänst i 70 länder.

Annons

– Det finns fortfarande en stor volatilitet med bitcoin vars värde ökat i snitt 0,3 procent om dagen under senaste 10 åren. Det börjar bli ännu intressantare i och med att fler fintech-bolag, som Square och Paypal, har börjat sälja bitcoins och visar växande intäkter från den försäljningen, säger Sergej Kotliar, medgrundare och vd i Bitrefill, till Realtid.

Grundat 2015 av Sergej Kotliar, Michael Grünberger och Michel Gustavsson, Bitrefill omsatte 178,8 miljoner kronor under helåret 2019 med ett resultat på -3,9 miljoner kronor. Omsättningen hat ökat kraftigt under 2020 och resultatet kommer för första gången vara positivt på årsbasis.

– Idag är vi 23 personer, med ett litet kontor på sex personer i Stockholm och de andra på distans. Vi är sedan i våras lönsamma och kommer för första gången att kunna redovisa ett positivt resultat på årsbasis i år. Vi räknar med en omsättningstillväxt på 200 procent under 2020 jämfört med 2019, säger Sergej Kotliar.

Annons

Vägen dit har varit långt ifrån spikrak, förklarar han.

– Vi började med att sälja kreditpåfyllning för kontantkortstelefoner i bitcoin och pivotade mot presentkort sedan. Kontantkortspåfyllning står idag för ungefär 10 procent av vår omsättning och det är något som kan börja att växa mer i framtiden i och med att 70 procent av alla telefonabonnemang globalt är via kontantkort. I vissa länder är telefonpåladdningar det enda som finns tillgängligt att köpa med bitcoins.

Han fortsätter:

Annons

– Merparten av bitcoin-aktiviteten är en spekulativ aktivitet. Det innebär att en mindre del av användarna köper något mer än själva bitcoins. Därför är det inte effektivt idag för e-handlare att ta emot betalningar i bitcoins.  Det är där vi kommer in; vi har hittat en nisch där vi genom att distribuera presentkort som man köper i bitcoin möjliggör för folk att köpa vad de vill. Vi hanterar hela kundupplevelsen för att säkerställa en smidig kundupplevelse: den som trader i bitcoin och vill spendera sin vinst kan göra det via ett presentkort. Det är lönsamt för kunderna eftersom vi inte tar några avgifter. Vi har idag försäljning i 70 länder, säger Kotliar.

Antalet bitcoin-användare uppgår idag till cirka 100 miljoner och spås fortsätta öka. För Bitrefill handlar nästa steg om att utöka sitt tjänsteerbjudande, med finansiella tjänster.

– I nästa fas planerar vi att söka tillstånd för att erbjuda finansiella tjänster, exempelvis ett betalkort man kan fylla på med bitcoins. Vi siktar på att kunna erbjuda det nästa år.

Jämfört med andra länder anses Sverige ligga efter vad gäller bitcoin, säger Kotliar, som menar att ämnet bör kunna diskuteras mer grundligt.

– Bitcoin förhåller sig till dollar och kronor som Wikipedia förhåller sig till Encyclopedia Britannica. Allt handlar om förtroende, säger han, och fortsätter: På grund av den tidigare användning av bitcoin för olagliga ändamål missar man nu en sansad diskussion om bitcoin där man kan fastställa det goda och det onda och därefter dra en gräns kring hur och när man ska få använda bitcoins. Det är idag en försvinnande liten andel av bitcoins som används på ett brottsligt sätt utan bitcoin används i huvudsak som en spekulativ tillgång oberoende av alla typer av valutor på ett sätt som påminner om guld.

Tillgång, eller avsaknad därav, fortsätter att vara en viktig fråga – och anses vara en av bitcoins största brister. Enligt Pantera Capital har två företag, Square och Paypal, köpt alla nyutgivna bitcoins. Squares Cash App beräknas köpa cirka 40 procent av alla nya bitcoins, medan Paypal, som lanserade bitcoin-trading för bara några veckor sedan, beräknas redan stå för cirka 70 procent av alla köp av nya bitcoins.

bitrefill bitcoinKälla: Pantera Capital

– Man måste landa i svaret på frågan ”vill vi vara sist eller vill vi vara med i denna nya och väldigt framåtlutade branschen”? Man måste från regulatoriskt håll närma sig frågan med en mer nyfiken inställning: vad är det som är bra med bitcoin och hur kan vi främja det, är de rätta frågor. Ja, det finns konsumenter som förlorat pengar på bitcoin och därför är det viktigt att specificera vilka regler som ska gälla. Samtidigt är reglering är inte lösningen, men man skulle kunna exempelvis införa vissa minimibelopp för att kunna handla med bitcoin, som man gjort med utländska valutor; småbelopp för vardagligt bruk beskattas inte. 

Sverige, som andra länder, utvärderar möjligheten till en Central Bank Digital Currency (CBDC), en e-krona som skulle ge allmänheten tillgång till ett digitalt komplement till kontanter där staten står som garant för pengarnas värde. Det har dock ännu inte tagits några beslut om att ge ut en sådan e-krona.

– Det är intressant med den svenska e-kronan samtidigt som vi redan har swish. Kommer man kunna använda e-kronan för att köpa bitcoins? Man kan ju köpa vad man vill med sina kontanter. Hur mycket frihet kommer e-kronan att ha? frågar Sergej Kotliar.

Annons