Finans Nyhet

Birgitte Bonnesen delges misstanke om brott

Taggar i artikeln

Birgitte Bonnesen Swedbank
Publicerad

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen är kallad till polisförhör under den kommande veckan. I samband med det ska hon också delges misstanke om brott, bekräftar hennes advokat Per E Samuelson för DN.

Camilla Jonsson

I början av 2019 briserar penningtvättskandalen i Swedbank, och kort därefter startar Ekobrottsmyndigheten en förundersökning.

Myndighetens åklagare Thomas Langrots huvudmisstankar mot banken har varit grovt svindleri och röjande av insiderinformation, snarare än den faktiska frågan om penningtvätt. Och han har aldrig nämnt vilka personer som är misstänkta. 

Men nu ska Birgitte Bonnesen, bankens avskedade vd, delges misstanke om brott i förundersökningen. Delgivningen kommer att ske vid ett polisförhör som äger rum någon gång den kommande veckan, enligt hennes advokat Per E Samuelson. 

Annons

Bara Ekobrottsmyndigheten vet exakt vad hon kommer att delges misstanke för och åklagaren vill inte ge några kommentarer i ärendet. Trots det så känner sig både advokaten och Brigitte Bonnesen säkra på sin sak inför vad som väntar. 

– Även om vi har förståelse för att åklagaren med den här turbulensen vill granska det som har skett så är vi rätt övertygade om att åklagaren och Ekobrottsmyndigheten kommer att förstå efter förhöret, så småningom, att hon inte har gjort något fel, säger Per E Samuelson till DN.

Förundersökningen inleddes bara en knapp vecka efter ”Uppdrag Granskning” och SVT:s reportage om penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet, som fick bankens aktiekurs att störtdyka.

Annons

I samband med en efterföljande razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg utökades misstankarna till att också gälla grovt svindleri. Birgitte Bonnesen hade tidigare under hösten i flera uttalanden tonat ned eventuella risker i Baltikum, vilket åklagaren hävdar varit lögner.

 

 

Annons
Annons