Juridik Nyhet

Birgitte Bonnesen åtalas för grov ekonomisk brottslighet

Taggar i artikeln

EBM Swedbank
Birgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd. Foto: TTBirgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd. Foto: TT
Birgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Ekobrottsmyndigheten har nu beslutat att åtala Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen för grovt svindleri, grov marknadsmanipulation och även obehörigt röjande av insiderinformation.

Marlene Sellebraten

Chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, EBM, har i dag väckt åtal mot Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen. Åtalet gäller i första hand grovt svindleri och i andra hand grov marknadsmanipulation.

Åtalet gör gällande att Birgitte Bonnesen, då i egenskap av vd och koncernchef för Swedbank, ”vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att banken inte hade eller haft problem med AML-processerna (Anti Money Laundering) i bankens verksamhet i Estland”, skriver EBM.

– Jag påstår att detta har skett trots att den före detta vd:n hade kännedom om icke offentliggjord information om omfattande och allvarliga brister gällande AML-processerna och även information om omfattande misstänkta transaktioner/kunder utifrån ett penningtvättspespektiv i den estniska verksamheten, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på EBM, i en skriftlig kommentar.

Annons

Han fortsätter:

– Förundersökningen visar även att det fanns en tydlig strategi från bland annat vd:n att problemen gällande AML-processerna i den estniska verksamheten inte skulle komma ut till marknaden. Ett annat ord för detta är att det finns bevis för en mörkläggning.

 Birgitte Bonnesen åtalas också för obehörigt röjande av insiderinformation.

Annons

– I egenskap av verkställande direktör och koncernchef för banken har den tilltalade avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog, säger Thomas Langrot.

Annons