Finans

Bekräftat: Goldman Sachs leder konsortiet som investerar i Northvolt

Goldman Sachs leder konsortiet av investerare som kommer att kontrollera batteribolaget Northvolt som är nära att stänga sin finaiseringsrunda på totalt 16 miljarder kronor.

Uppdaterad 2019-06-13
Publicerad 2019-06-12

Enligt Dagens Industri är Northvolt mycket nära att stänga fin finansieringsrunda på totalt 16 miljarder kronor, vilket räknas som den största hittills i den svenska techsektorn.

Nu kan Realtid avslöja att det är den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs leder konsortiet av investerare som gemensamt kommer kontrollera Northvolt, enligt en anmälan som kommit in till konkurrensverket.

Konsortiet består av, förutom Goldman Sachs Group, grundarna av Northvolt som genom sina dotterbolag Vargas Holding, Rocarma Consulting och Quantum Leap.

Vargas Holding ägs av Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix, Rocarma Consulting ägs av medgrundaren Peter Carlsson (tidigare ledande befattningshavare på Tesla) och Quantum Leap ägs av medgrundare Paolo Cerruti (tidigare ledande befattningshavare på Tesla).

Investeringen görs bland annat via Goldman Sachs buyout-fond West Street Capital partners VII.

I anmälan till Konkurrensverket framgår det att syftet med den föreslagna transaktionen är att ”tillhandahålla finansiering av Northvolts investering i ny och innovativ produktionskapacitet för Li-ion-batterier i Sverige”.

Det framgår även att enligt det institutionella aktieägaravtalet kommer Goldman Sachs samt grundarna att förvärva gemensam kontroll över Northvolt.

Goldman Sachs juridiska ombud är Linklaters. De övriga ombuden är enligt anmälan konfidentiella.

Platsannonser