Juridik Nyhet

Bankir på Carnegie åtalad för insiderbrott

CarnegieCarnegie
Publicerad
Uppdaterad

En Carnegiebankir har åtalats för insiderbrott och stängts av från sina arbetsuppgifter. Rättegången startar i Stockholms tingsrätt nästa vecka. Det rapporterar Aktiespararna.

Två kollegor på Carnegie köpte i december 2020 aktier i Sensodetects, ett medicinteknikbolag listat på Spotlight. Kort efter köpen gjorts rusade aktien drygt 50 procent efter att bolaget gått ut med ett nyheten om ett tecknat distributionsavtal med kinesiska Xiamen Encheng Group.

Ekobrottsmyndighetens åklagare tolkar under utredningen ett meddelande via Whatsapp där Sensodetects tidigare ordförande Per-Ola Rosenqvist avslöjar för den åtalade bankiren att avtalet  är signerat och att ett pressmeddelande kommer att publiceras ett par dagar senare.

Köpordern läggs en dryg timme efter att meddelandet hade skickats.

Annons

Sensodetects tidigare ordförande Per-Ola Rosenqvist åtalas också för insiderbrott i första hand och obehörigt röjande av insiderinformation i andra hand – med anledning av kommunikationen med Carnegie-bankiren.

Även den åtalade bankirens kollega köper aktier i Sensodetect samma dag. Han blir delgiven misstanke om brott men blir senare avförd från utredningen.

Totalt summeras inköpen till 162 000 aktier till ett värde av 155 088 kronor.

Annons

Enligt bankiernas konton på sociala medier jobbar båda kvar på Carnegie, men han som hade dialogen med Per-Ola Rosenqvist är för närvarande avstängd från arbete.

Nästa vecka startar rättegången.

 

Annons

Annons