Juridik Nyhet

Baldertoppar överklagar fängelsedomar

Taggar i artikeln

Balder Collector
Balders före detta ekonomidirektör Magnus Björndahl och  Balders sittande finanschef Marcus Hansson.
Publicerad
Uppdaterad

Balders finanschef och fastighetsbolagets före detta ekonomidirektör kommer att överklaga fängelsedomarna för bland annat grovt insiderbrott. ”Vi har gått igenom domen och är oerhört besvikna”, säger ombudet Jonas Nilsson. 

Annelie Östlund

I den stora insiderhärvan kring nischbanken Collector döms samtliga elva åtalade av Stockholms tingsrätt för inblandning i insiderbrottslighet.

En av dessa är Balders före detta ekonomidirektör Magnus Björndahl som lämnade rollen som ekonomidirektör under sommaren 2020. Enligt ett pressmeddelande kände Björndahl trötthet på grund av anhållandet och den långa häktningen.

Björndahl har dömts mot sitt nekande till 1,5 års fängelse för bland annat grovt insiderbrott, en dom han planerar att överklaga.

Annons

– Vi har gått igenom domen och är oerhört besvikna. Och jag har fått instruktioner om att överklaga domen, säger Björndahls ombud Jonas Nilsson vid Foyen Advokatfirma, och fortsätter:

– Den stora kritik vi har är att domstolen – enligt vår uppfattning – i alltför stor utsträckning okritiskt accepterat åklagarnas beskrivning av händelseförloppet. Domstolen har missat – och felaktigt värderat – de rimliga, naturliga och korrekta förklaringar till min klients handel i Collector-aktien.

– Min klient har handlat i Collector under flera års tid. Han har också handlat i snarlika aktier både före och efter den aktuella åtalsperioden. Att han säljer aktier i Collector vid den här tidpunkten är ingen  anmärkningsvärd eller avvikande handel, säger Jonas Nilsson och meddelar att överklagan kommer att lämnas in redan nästa vecka.

Annons

Även Balders sittande finanschef Marcus Hansson – som dömts av tingsrätten till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt insiderbrott – kommer att överklaga sin dom till hovrätten.

– Tingsrätten har gjort en oriktig bevisvärdering och dragit felaktiga slutsatser av den samtliga bevisningen. Marcus Hansson är förstås bestört och förvånad över tingsrättens felaktiga slutsatser. Domen kommer därför att överklagas, säger Baldertoppens advokat Fredrik Ungerfält till DI.

Annons