JuridikNyhet

Ännu inget beslut – Balders finanschef kan behålla jobbet?

Erik SelinErik Selin
Erik Selin, vd och storägare i Balder.
Publicerad
Uppdaterad

Balders finanschef Marcus Hansson har dömts mot sitt nekande av tingsrätten till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt insiderbrott. Men fastighetsbolaget vill inte säga huruvida han kan ha kvar jobbet eller inte. ”Vi har inga kommentarer i dagsläget”, säger presskommunikatör Eva Jonasson. 

Annelie Östlund

Reporter

Samtliga elva åtalade döms av Stockholms tingsrätt för inblandning i insiderbrottslighet i nischbanken Collector.

Fem av de elva personer som dömts arbetade vid tidpunkten för åtalet på fastighetsbolaget Balder som är största ägare i Collector.

En av de dömda är Balders sittande finanschef Marcus Hansson som nu dömts av tingsrätten till fängelse i ett år och tre månader för bland annat grovt insiderbrott.

Annons

Fastighetsbolaget vill dock inte säga huruvida Hansson kan sitta kvar på sin post eller inte.

– Vi har precis fått domen och vi har inga kommentarer i dagsläget. Möjligen kan vi ha det efter att vi gått igenom dokumentationen, säger Eva Jonasson, presskommunikatör på Balder.

Även Balders dåvarande ekonomidirektör – som numera lämnat fastighetsbolaget – har dömts för bland annat grovt insiderbrott till påföljden 1,5 års fängelse.

Annons

Såväl sittande finanschefen som dåvarande ekonomidirektören – som båda förnekar brott – ska också betala tillbaka de aktievinster som de har gjort i samband med insideraffärerna, vilket totalt handlar om cirka 2,1 miljoner kronor.

Realtid har förgäves sökt Balders storägare Erik Selin för en kommentar. Men i samband med tidigare intervjuer har han uttalat stöd för sina anställda.

– Jag har svårt att tro att de gjort något medvetet fel, jag har oerhört svårt att se det. Jättesvårt, har Erik Selin sagt till Fastighetsvärlden.

Annons

Realtid har också sökt Marcus Hanssons ombud Fredrik Ungerfält utan resultat. Men till Göteborgsposten säger Ungerfält att det lutar åt en överklagan av tingsrättens dom.

– Jag har inga kommentarer ännu. Jag har inte läst domen och ännu inte talat med min klient, säger Ungerfält till Göteborgsposten och tillägger:

– Men självklart är en utgångspunkt att vi kommer att överklaga domen.

 

Annons