Fastigheter

Avgörande omröstning idag för Oscar Properties

Bostadsutvecklaren Oscar Properties befinner sig i en svår ekonomisk situation. För att klara sig framåt behöver bolaget idag få igenom ändrade lånevillkor, som ska godkännas av obligationsinnehavarna. Samtidigt framkommer att Oscar Engelbert har byggt upp ett nytt fastighetsbolag. 

Publicerad 2019-05-06

Idag, måndag, räknas rösterna för om Oscar Properties obligationslångivare går med på de nya obligationsvillkoren eller inte. Den största långivaren är Spiltan Fonder.

– Bolaget är i en besvärlig sits och risken kommer att vara förhöjd under lång tid framöver. Min uppfattning att en snabb utförsäljnig av tillgångarna skulle förstöra värden och det är skälet till att jag valt att rösta ja till den föreslagna förlängningen och enligt mina uppgifter finns det goda förutsättningar för att få igenom detta idag, säger Lars Lönnquist, fondförvaltare på Spiltan Fonder. 

Det som försatt Oscar Properties i den svåra ekonomiska situationen är den sjunkande efterfrågan på premiumlägenheter i framförallt Stockholmsområdet. Budet till långivarna är att bolaget kan räddas om de går med på att förlänga större delen av lånet i två år. 

Samtidigt har Oscar Engelbert själv så här långt gjort en god förtjänst på Oscar Properties. Enligt en sammanställning av Dagens Industri har han fått ut drygt 600 miljoner kronor från bolaget.

Oscar Engelbert äger sina aktier i Oscar Properties genom sitt privata bolag Parkgate, som tidigare var moderbolag i börsnoterade Oscar Properties-koncernen. Men efter att ha sålt av aktier är Parkgates (Oscar Engelberts) ägande i Oscar Properties under 50 procent och ingår därmed inte längre i koncernen.

Under hösten har hans Parkgate investerat i fastighetsköp i Solna och Hammarby Sjöstad, enligt uppgifter från nyhetssajten Börsbullen.

Parkgate har ett eget kapital på 285 miljoner kronor enligt den senaste årsredovisningen för 2017. Oscar Properties har ett börsvärde på 254 miljoner kronor.

På torsdag presenterar Oscar Properties sin kvartalsrapport.

I helgen blev det också känt att Oscar Properties ännu inte betalat för marken för sitt planerade prestigeprojekt, Gasklockan,  Norra Djurgårdsstaden. Om inte bolaget betalat 675 miljoner kronor senast den 3 juni kan Stockholm stad lämna in en stämning, enligt SVT.

Platsannonser