Nicklas Storåkers, tidigare vd för Avanza och Pricerunner, tjänar miljoner på att sälja skog till sig själv. Foto: Pricerunner och Anders Frick
Nicklas Storåkers, tidigare vd för Avanza och Pricerunner, tjänar miljoner på att sälja skog till sig själv. Foto: Pricerunner och Anders Frick
Fastigheter

Avanzas tidigare vd tjänar mångmiljoner på Skatteverkets miss

Nicklas Storåkers, tidigare vd för Avanza och Pricerunner, är en av de som har dragit nytta av Skatteverkets fördröjning – något som har skapat en värdeökning för hans skog på många miljoner kronor.

Uppdaterad 2022-01-12
Publicerad 2022-01-12

Som Realtid tidigare berättade har tidningen ATL avslöjat att skogsägare kan runda de facto-förbudet att sälja skog till företag, vilket ökar värdet på skogen med minst 30 procent. Entreprenörsbröderna Michael och Nicklas Storåkers är två av de personer som dragit nytta av Skatteverkets administrativa fördröjning och därmed kunnat kringgå Jordförvärvslagen i samband med ett fastighetsköp i Nyköpings kommun.

På hösten 2020 köpte bröderna en lantbruksfastighet för 122 miljoner kronor och en småhusfastighet för 5,5 miljoner kronor. Knappt ett år senare såldes skogen, som då förts över till småhusfastigheten, till brödernas gemensamma bolag Svista såg AB.

ATL har sökt bröderna för en kommentar – utan att lyckas. Däremot har ATL fått tag på fastighetsmäklaren Viktor Danielsson, verksam på konsultföretaget Karl Danielsson Egendomar, som är den som bistått bröderna Storåkers med råd kring fastighetsregleringen:

– Jag är rådgivande till mina uppdragsgivare och har ingen anledning att kommentera våra förehavanden, säger Viktor Danielsson till ATL.

ATL: Jag pratar gärna med dem du hjälpt men det är ju du som rådgivare som sitter inne med kunskaperna.

– Ja, precis, och det är min rätt att sitta inne med de kunskaperna.  Jag har ingen skyldighet att upplysa om mina kunskaper så jag har inga kommentarer, säger han till ATL.

ATL kan även avslöja att Gustav Carp, verksam inom en rad fastighetsbolag, bland annat Holmströmgruppen, också har köpt sin egen skog för 105 miljoner kronor genom det egna bolaget Latona Capital. Han är inte heller jättefrispråkig:

– Det är en fastighet jag har köpt för att äga långsiktigt och behålla. Det passar mig bättre att ha den i mitt bolag. Men jag vill egentligen inte kommentera något som kommer ut i tidningen alls, säger Gustav Carp till ATL.

Platsannonser

Logga in