Åsa Mindus Söderlund är vd för Avanza Fonder som nyligen lanserade en ny globalfond med 0,05 i avgift – som genererat ett nettoinflöde på över en miljard kronor. Foto: Avanza & Pixabay (Obs: Bilden är ett montage)
Fonder

Avanza släpper globalfond med rekordlåg avgift

Avanza Global får en förvaltningsavgift på 0,05 procent – och lanseras som "världens billigaste globalfond", av nischbanken.

Uppdaterad 2018-08-24
Publicerad 2018-08-24

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nya Avanza Global har en förvaltningsavgift på 0,05 procent och en årsavgift på 0,1 procent.

Det är en så kallad matarfond som investerar minst 85 procent av sitt kapital i den globala indexfonden Amundi Index MSCI.

Amundi Index MSCI är i sin tur investerad i över 1.500 värdepapper och har exponering i marknader som USA, Kanada, Europa, Japan och Asien.

– Avanza Global är en (...) matarfond som investerar i en global indexfond. Vi har efter omfattande undersökningar tillsammans med [fondanalysbolaget]  Morningstar inte kunnat hitta någon billigare motsvarig­het på marknaden, kommenterar Åsa Mindus Söderlund, vd för Avanza Fonder.

Skärmdump från Avanza.

Avanza Globals innehav utgörs – via Amundi Index MSCI – till största del, 18,5 procent, av it- och techbolag, med Apple som största innehav (2,3%), följt av Microsoft (1,9), Amazon (1,8) och Facebook. Fonden är även exponerad mot Google-aktierna Alphabet "A och C".

Fondens näst största branschinnehav utgörs av finansbolag (17 procent), med, inom den sektorn, störst ägande i USA:s största bank JP Morgan (1), följt av Bank of America (0,7).

Matarfond

Avanzas nya globalfond är en så kallad matarfond. Matarfonder är investerade i andra investeringsfonder. För att få kalla ett värdepapper för matarfond måste 85 procent av fondförmögenheten vara placerad i en annan värdepappersfond eller en utländsk UCITS-fond.

UCIT står för "Undertaking for Collective Investments In Transferable Securities"; en benämning på fonder som omfattas av ett EU-direktiv för värdepappersfonder. Direktivet gör gällande att UCITS-fonder som har tillstånd i ett EU-land får marknadsföras fritt i samtliga medlemsländer.

MSCI

Avanzas nya rekordbilliga globalfond är till minst 85 procent investerad i Amundi Index MSCI som tillhandahålls av bolaget Modern Index Strategy (MSCI).

MSCI är ett globalt finansbolag med huvudkontor i New York, och som främst skapar och erbjuder fondindex samt analysverktyg till investerare. Enligt Avanza är mer än nio av tio av världens största kapitalförvaltare kunder hos MSCI.

Platsannonser

Logga in