Rättstvist

Åtal mot Bonnesen allt närmare

I över ett och ett halvt år har utredningen mot Swedbanks tidigare vd pågått. Åklagare Thomas Langerot beskriver materialet som ”omfattande.”

Uppdaterad 2020-08-24
Publicerad 2020-08-24

Det var i slutet av april i år som Birgitte Bonnesen formellt blev delgiven misstanke om brott, nästan precis ett år efter att hon fick sparken från banken.

– Vi har ett relativt omfattande material, sammanfattar åklagaren Thomas Langerot på Ekobrottsmyndigheten till SvD.

– Det är obehörigt röjande av insiderinformation till storägarna samt grovt svindleri gällande uttalanden om penningtvätt i den baltiska verksamheten, säger Thomas Langerot angående brottsrubriceringen.

Birgitte Bonnesen ska ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och aktiemarknaden när hon vid upprepade tillfällen förnekat all kännedom om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum, enligt Ekobrottsmyndigheten. 

– Jag tror det slutar i åtal. Bonnesen har varit så övertydlig med att det inte har funnits några problem med misstänkt penningtvätt inom Swedbank. Sen har det visat sig att det finns en mängd rapporter om just detta i banken, alla avsedda för ledningen inom banken, säger Peter Utterström, advokat och korruptionsexpert till SvD.

Enligt SvD:s källor är det i dag bara Birgitte Bonnesen som är brottsmisstänk.

 

Platsannonser