Rutger Arnhult. Foto: TT
Foto: TT
Styrelser

Arnhult: "Skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig"

Rutger Arnhult tog hem maktkampen om ordförandeposten i Castellum. Samtidigt skedde flera andra byten av styrelseledamöter, och även bolagets strategi lär påverkas framöver.

Uppdaterad 2021-03-25
Publicerad 2021-03-25

Förutom att Rutger Arnhult blir ny styrelseordförande valde även den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing in som nya styrelseledamöter. Samtidigt lämnar flera ledamöter, som varit öppet kritiska mot Arnhult, styrelsen. 

Med Rutger Arnhult som ordförande kan det väntas en hel del förändringar i bolaget, och han har själv flaggat för att han kommer att ”lägga sig i.” Rutger Arnhult har bland annat varit öppet kritisk mot en del försäljningar av logistikfastigheter som Castellums ledning nyligen genomfört, och som ursprungligen var en del av finansieringen av det planerade köpet av norska Entra, som gick i stöpet.

I en kommentar till Realtid skriver Rutger Arnhult att ”Jag har hela tiden känt ett starkt stöd från svenska institutioner och andra svenska aktieägare. Det är nu skönt att äntligen få lämna denna såpa bakom sig. Nu ser jag fram emot att få engagera mig i Castellum tillsammans med styrelse och ledning. Castellum är ett bolag med fantastiska förutsättningar, vilka jag kommer att lägga all kraft på att kunna utveckla tillsammans med den nya styrelsen och ledningen.”

Castellums mångårige vd Henrik Saxborn, som står som kontaktperson på pressmeddelandet om stämman, är kortfattad men säger till Realtid att han nu är fullt fokuserad på att gå framåt med den nya styrelsen.

Senaste tiden har det varit en hätsk strid kring ordförandeposten i fastighetsjätten, som delat storägarna i två läger. Motståndet har främst handlat om att han kontrollerar de börsnoterade fastighetsbolagen Klövern och Corem Property Group. Båda dessa bolag är direkta konkurrenter till Castellum. 

Genom att Arnhult nu blev ordförande i Castellum kommer han att avgå som vd i Klövern och avgå som styrelseledamot i Corem. Det påverkar dock inte ägarinflytandet.

Till falangen som stöttat det vinnande förslaget hör, förutom Arnhult själv, bland andra institutionerna AMF, Handelsbanken fonder och Länsförsäkringar.

Den andra falangen har inte velat ha in Arnhult i styrelsen alls, eller möjligen som vanlig ledamot. Hit hör bland andra den nederländska pensionsförvaltaren APG, de svenska förvaltarna Swedbank Robur, Lannebo Fonder och Nordea Fonder samt Aktiespararna. Rådgivningsbolaget ISS, som en stor del av de utländska ägare som kontrollerar nästan hälften av aktierna i Castellum brukar lyssna på, hör också hit.

I det alternativa styrelseförslag som lades fram inför stämman fanns Arnhult inte alls med.

Exakt hur röstsiffrorna såg ut väntas det komma besked om under fredagen.

Så sent som i fredags i förra veckan flaggade Rutger Arnhult upp för nya aktieköp och kontrollerade direkt och via det börsnoterade Corem 23,5 procent av rösterna i Castellum. Den näst största ägaren, APG, har knappt sex procent av aktierna och rösterna.

 

.


 

Platsannonser